Жители на асеновградските села Червен, Горнослав, Долнослав, Орешец и Добростан

...
Жители на асеновградските села Червен, Горнослав, Долнослав, Орешец и Добростан
Коментари Харесай

Протест срещу кариери за мрамор блокира пътя Асеновград-Кърджали

Жители на асеновградските села Червен, Горнослав, Долнослав, Орешец и Добростан блокираха в символ на митинг основен път Асеновград – Кърджали при село Червен.

Исканията на хората са за анулация на концесия за кариера в землището на с. Горнослав, отдадена на компания „ Запрянови - 03 " ООД  и прекъсване на Инвестиционно желание „ Концесия за рандеман на мрамор и мраморна баластра Вратицата, в землището на село Добростан ".

Хората са обезпокоени от качеството на въздуха и водата в района.

Селата от години не са населявани единствено от възрастни хора, а са избор на младежи, поради чистия въздух и природата тук, означиха протестиращи. Основното им терзание е запазването на горнославския извор " Свети Георги ", който е каптиран и обезпечава вода за 3500 души от шест села.

Според представени от хората експерти структурата на карстовите почви в региона е фина и всеки гърмеж може да докара до смяна на пластовете и загубата на водата от този извор. И все още водата е незадоволителна и в доста дни от годината сме на режим, споделиха хората.

На митинга участва Христо Николов от " Зелени балкани ", който акцентира, че в границите на шест километра ще бъдат направени язви с обща повърхност 270 дка., които ще унищожат неповторимия пасторален ландшафт на Западни Родопи. Той напомни, че все още действа каменна кариера край близкото село Мулдава. Протестът бе подсилен и от Мая Манолова, и от народни представители.

Жалби против отдаването на концесия са импортирани в редица институции на общинско, регионално и държавно равнище, както и във Висшия административен съд. От Инициативния комитет са безапелационни, че има нарушавания на Закона за биоразнообразието и европейски наставления. 

От Инициативния комитет припомниха, че находището Делчевото-2, предан при започване на ноември предходната година от Министерския съвет на асеновградската компания за рандеман на мрамор, се намира в предпазената зона на биосферен парк " Червената стена “ и е в непосредствена непосредственост до парцелите им.

Жителите на петте села стачкуваха в края на ноември. Тогава те започнаха подписка за осъществяване на локален референдум по тематиката. Подписката ще бъде отворена до февруари 2023 година. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР