Жител на петричкото село Коларово осъди прокуратурата на 10 хил.

...
Жител на петричкото село Коларово осъди прокуратурата на 10 хил.
Коментари Харесай

Незаконно обвинен за поставен взрив на колата на кандидат-депутат осъди прокуратурата

Жител на петричкото село Коларово осъди прокуратурата на 10 хиляди лева за нелегално повдигнато обвиняване.

Кирил Георгиев бе задържан и упрекнат, че на 10 май 2013 година през нощта е сложил самоделно взривно устройства на предния похлупак на ладата на Димитър Капитанов, общински ръководител на Българска социалистическа партия и кандидат-депутат. Сигнал за случая тогава, в деня за размисъл преди изборите, е бил подаден от незнайно лице, към 4 ч, че две лица, които не познавал, се опитвали да откраднат автомобила на Капитанов, който с изключение на кандидат-депутат е и някогашен кмет на с. Коларово. На място бил изпратен автопатрул, който разкрил самоделно взривно устройство на предния похлупак. Ден по-късно е задържан и упрекнат дървосекачът Кирил Георгиев, на 25 година Престоял е към 7 месеца в ареста, а през 2016 година е оневинен от районния съд в Петрич.

После делото е било върнато на прокуратурата,  за премахване на позволените в досъдебното произвеждане основни нарушавания на процесуалните правила. С постановления на прокурор от 2017 и 2018 година, наказателното
произвеждане било спирано, след това обновяване. На 26 август 2019 година, с разпореждане на прокурор от РП-Петрич, делото било прекъснато във връзка с Георгиев, тъй като обвиняването по отношение на него не се потвърдило. 

Докато е лежал в ареста е правил опит за самоубийство като си прерязал вените. Бил обезпокоен, че ще бъде наказан незаслужено, без да е направил закононарушението. Изплашен бил още, че има предходна условна присъда и тя може да се задейства при новото наказание. Получил душевен контузии, бил обезверен, наскърбен и уплашен. Загубил работата си и живеел с приходите на родителите си. За причинените му неимуществени вреди е изискал обезщетение от прокуратурата от 59 000 лв..

Съдът обаче одобри за заслужено обезщетение от 10 хиляди лева

Решението на окръжните магистрати в Благоевград може да се апелира пред Апелативен съд - София.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР