Жител на град Хило наблюдава лавата, която блика вече над

...
Жител на град Хило наблюдава лавата, която блика вече над
Коментари Харесай

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Жител на град Хило следи лавата, която блика към този момент над месец от вулкана Килауеа на най-големия остров на Хавай. Геолозите споделят, че не се следи намаляване на интензивността на вулкана, а лавата постепенно завладява елементи от острова.

© Terray Sylvester Още по тематиката
Вечерни вести: Европейски Съюз и Съединени американски щати в комерсиална война, кабинетът заприказва за заем от Русия за АЕЦ " Белене "

И още: Последен късмет за кабинет в Италия; Зинедин Зидан напусна " Реал " (Мадрид); Вот на съмнение в Испания; Първи ден на DigitalK
31 май 2018
Вечерни вести: Борисов и Путин с сделка за още съветски газ, Италия пробва да излезе от политическата рецесия

И още: Фалшиво " ликвидиране " на съветски публицист в Украйна озадачи света; предстоят промени в здравната каса; на следващия ден стартира най-големият софтуерен конгрес в България - DigitalK
30 май 2018 Северна Корея и Съединени американски щати още веднъж ще се срещат в Сингапур, най-малко до момента в който Тръмп не реши друго. Китай, Европейски Съюз и Канада пък ту са в комерсиална война с Вашингтон, ту не, още веднъж до момента в който американският президент реши какво желае да прави. Така наподобява светът, когато най-развитата му стопанска система е в ръцете на един много самовлюбен популист.

Европа пък продължава да се тресе от популизма по личния си южен фланг, който ту е в рецесия, ту не. Италия се снабди с държавно управление от втория опит, само че дали това ще е положително или не, е мъчно да се каже. Испания пък се снабди с нов министър председател. Тези земетресения могат много по-бързо от предстоящото да се окажат дестабилизиращи за цялата еврозона и нейната " златна " година.

И като стана дума за еврозоната, България пък продължава да се намира в " ничията земя " сред подаването и неподаването на искане за влизане в чакалнята на еврото. Дългата игра на ръководещите, които хем желаят да получат самопризнание, хем не им стиска от боязън да не получат отвод, ще продължи най-малко до края на юни. Този уикенд шефката на параментарната бюджетна комисия и един от тежките гласове в ГЕРБ Менда Стоянова съобщи, че би било " неприятен сигнал за целия Европейски Съюз ", в случай че на София се откаже със субективни причини. Субективни тя назовава да вземем за пример неналичието на добре работеща правосъдна система и съществуването на корупция. Стоянова е права - би било неприятен сигнал. Защото както България, по този начин и ред други страни мъчно ще се оправят с осъществяването на тези критерии в близко бъдеще.

ПО-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

Съединени американски щати против света: епизод следващ


След като в четвъртък американският стопански министър Уилбър Рос разгласи, че влизат в действие мита за вноса на стомана и алуминий от Европейски Съюз, през уикенда той се видя в Пекин с китайския си сътрудник Лю Хе, за да избегне комерсиална война с азиатската страна. Разговорите трябваше да накарат Китай да внася повече американски артикули, с цел да понижи комерсиалния недостиг сред двете страни, само че след тях организация " Синхуа " разгласява известие, в което се споделяше, че всички съглашения отпадат, в случай че Вашингтон наложи нови мита. Подобни мита влизат в действие и против Канада. Така Съединени американски щати и трите му съществени сътрудници се намират на прага на необявена комерсиална война.

Тръмп не наподобява да отстъпва все още от позициите си. Миналата седмица Белият дом даде обещание нови мита върху китайските артикули, а в събота в Туитър, президентът още веднъж съобщи, че Съединени американски щати са " ограбвани " години наред от другите страни. В същото време срещата на Г7 в Канада приключи без общо изказване, което демонстрира съгласно BBC споровете сред Съединени американски щати и останалите. Френският финансов министър Бруно льо Мер разгласи, че " комерсиална война може да стартира до дни ". Канада и Европейски Съюз към този момент са подготвили ответни мита за редица артикули, които Съединени американски щати изнасят.

Германия ще трансформира еврозоната

Водещият глас на Европа - немският канцлер, най-сетне отговори на апелите на френския президент Еманюел Макрон за промяна на еврозоната. " Имаме потребност от по-голяма икономическа конвергенция сред страните членки в еврозоната ", сподели Меркел в изявление, оповестено в днешното издание на в. " Франкфуртер алгемайне цайтунг ". " Поради тази причина предложихме бюджет за вложения за еврозоната в съдружния контракт на новото немско държавно управление сред консерваторите и социалдемократите и аз поддържам концепцията ", сподели Меркел. Тя също по този начин заяви, че се готви предлагането за Европейски валутен фонд.

Отговорът на Меркел е по немски въздържан. Фондът за вложения в еврозоната е много по-скромен от предстоящото от Макрон. Идеята за ЕВФ, който да размени МВФ в Европа пък, ще провокира тръпки на злост от Гърция, през Италия, до Португалия. Според Берлин, този фонд ще подкрепя страните в затруднено състояние, като в подмяна ще постанова строги условия и непоколебим контрол на подкрепените по този метод страни. Така до момента в който в Италия новите ръководещи желаят независимост от немския нашийник на строги икономии в бюджета, Меркел не наподобява да отстъпва от досегашната немска позиция.

Учения на НАТО на прага с Русия

Над 18 хиляди бойци от 19 страни започнаха в неделя учения в Полша и балтийските страни. Мащабната самодейност се назовава Saber Strike 2018 година и е под командването на Съединени американски щати. Това са първите такива учения, откакто предходната година американската войска обособи нов щаб в Полша, по покана на локалните управляващи. България не е измежду участващите страни.

Без да е оповестено, ученията явно са ориентирани против сухопътна инвазия от огромен съперник, който най-вероятно е Русия. Част от тях да вземем за пример са свързани с обезпечаване на пътищата сред Германия, Полша и балтийските страни. Това, също по този начин, е доста по-голямо обучение от провежданите през минали години, в които са взимали присъединяване от 2 до 6 хиляди бойци. Интересното е, че тази година в балтийската част от ученията ще вземат участие и елементи от Израел.

Цитат на уикенда:

" Ние развихме в България една ниско ефикасна, " ишлемеджийска " стопанска система, която на процедура стимулираше ниски заплати и хора с липса на умения и без обучение. Но тази стопанска система не може да продължава да движи развиването на страната ни. В идващите години би трябвало да преминем през едно преструктуриране на стопанската система – от ниско ефикасна към високо ефикасна и това е обвързвано на първо място с нивото на дипломиран труд, който би трябвало да имат българските служащи. "
Менда Стоянова, ръководител на бюджетната комисия в Народно събрание, пред БНР
Кметът на Москва Сергей Собянин и някогашният немски футболист Лотар Матеус посрещнаха международната купа в съветската столица, след обиколката й по света. Световното състезание стартира на 14 юни в Москва.

Фотограф: Maxim Shemetov
КАКВО съдебна експертиза ОЧАКВА ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА

Парламентът ще взема решение за рестарт на плана АЕЦ " Белене "


Очаква се през идната седмица Народното събрание да анулира мораториума върху градежа на АЕЦ " Белене ". В четвъртък парламентарната комисия по енергетика прегледа отчета на министър Теменужка Петкова за разновидностите за реализация на градежа на АЕЦ " Белене ", като всички се сплотиха към мнението на държавното управление, че възбраната би трябвало да падне, с цел да може да се организира процедура за търсене на стратегически вложител и да се оползотвори наличното нуклеарно съоръжение. Депутатите не стигнаха до съответно решение, само че се схванаха обособените парламентарни групи да внесат свои оферти, които да бъдат разисквани в пленарната зала.

По всичко проличава, че това решение ще бъде гласувано с невиждано еднодушие на ръководещи и съпротива. След като преди дни източници на " Капитал " твърдяха, че няма да се гласоподава рухването на мораторуима, а единствено право на държавното управление да води договаряния, в петък Българска социалистическа партия внесе предложение в деловодството за анулация на мораториума. По време на визитата в Москва, Бойко Борисов още веднъж повтори, че ще желае " пазарни условия " за централата, само че малко по-късно Петкова заяви, че един от разновидностите остава съветски държавен заем.

Национален статистически институт ще разгласява данни за Брутният вътрешен продукт и продуктивността на труда

В четвъртък следва да бъдат оповестени ревизираните данни за брутния вътрешен артикул (БВП) в България през първото тримесечие, както и продуктивността на труда. Двата индикатора са основни за настоящото развиване на стопанската система.

Подробната разбивка на Брутният вътрешен продукт ще разреши да се дефинират главните мотори на растежа при започване на годината. Данните ще покажат и от кое място идва нарастването на вложенията - от частния или от обществения бранш. Производителността на труда пък е значима, защото дружно със междинните хонорари демонстрира до каква степен нарастват разноските на работодатели в страната за всяка единица създадена продукция. Ако заплатите се усилват прекомерно бързо, а продуктивността изостава, България може да стартира да губи конкурентни преимущества.

Екологичен потенциал за новите правила за превозвачи

В понеделник транспортната комисия на Европейския парламент се чака да гласоподава своята позиция по пакета " Мобилност 1 ", който слага нови условия пред превозвачите и водачите. След това стартират договарянията сред Европейска комисия и страните членки.

Екологичен потенциал предлага водачите да са задължени на всеки четири седмици (вместо на всеки три както предлага Европейската комисия) да вземат по една седмица отмора в местата, където е тяхната непрекъсната регистрация, да нямат право да прекарват по-дъгите си почивки в кабините на камионите си, както и да се понижи до пет дни времето, в което те могат да реализират транспорти сред две точки в друга страна, без да съблюдават локалните ставки за възнаграждение. България е измежду страните, които ще пострадат най-вече от новите регулации, в случай че те бъдат признати. Швейцария ще гласоподава дали да забрани на банките да " основават " пари

На 10 юни в Швейцария ще се организира референдум за радикална банкова промяна. Според последователите й тя ще направи финансовата система по-сигурна. Инициативата за суверенни пари (Vollgeld) ще забрани на банките да " основават " парична маса посредством отпущането на заеми. И само Националната банка на Швейцария ще има право да генерира пари. Което би трансформирало фрапантно бизнес модела на доста банки.

Според централната банка предложенията са " рисков опит ". Вотът ще се следи деликатно и отвън Швейцария, тъй като е отражение на дебата след международната рецесия от 2007-2008-а по какъв начин да се ускори финансовата система.

" Капитал Градове " отива във Варна

След първото събитие на локалния бизнес и " Капитал " в Бургас, второто издание на форума се състои във Варна. Местна власт, бизнес и водещата бизнес-медиа на България се срещат, с цел да обсъдят посоката на развиване и опциите пред третия максимален стопански център в страната.
" Союз " MS-07 капсула с трима астронавти на борда си, се приземи в Казахстан. Японският, съветският и американският астронавти прекараха 168 дни в космоса, на борда на Международната галактическа станция. Това е 55-тата задача на борда на станцията, от основаването й през 2000-та година насам. capsule carrying the crew of Norishige Kanai of Japan, Anton Shkaplerov of Russia, and Scott Tingle of the U.S. descends beneath a parachute just before landing in a remote area outside the town of Dzhezkazgan (Zhezkazgan), Kazakhstan June 3, 2018. Dmitri Lovetsky/Pool via REUTERS

Фотограф: Pool
OUT-OF-OFFICE
Няколко хрумвания за свободното време през идната седмица

Личен маркетинг
7.06

Masterclass по LinkedIn за създаване на мощен профил, увеличение проявлението на вашите изявления и статуси, образование по какъв начин да намирате контакти и анализирате профили. Обучението води англичанинът Филип Калверт, измежду чиито клиенти са Maserati, Canon UK, Volvo, Fiat, University of Cambridge и други В Event Center, такса за присъединяване е 245 лева

Sofia Pride
09.06
Шествието " София прайд " ще мине на 9 юни тази година из улиците на София. Сборният пункт е от 16:30 ч. всекидневно пред Паметника на руската войска с музикална стратегия. За първи път голям брой организации и бизнеси ще се включат с тематични щандове. Самото шествие ще потегли в 19 ч.

StreEAT Fest
9-10.06

За повторно списание " Бакхус " провежда StrEAT Fest на 9 и 10 юни, още веднъж на Женския пазар, само че този път ще е два дни и с двойно повече изложители от първото издание. Над 70 щанда ще оферират храна на посетителите като ще има разнообразни зони - ястия от известни заведения за хранене и заведения, занаятчийски виновност, крафт бири, коктейли, сладкиши, джелато, особено кафе, артикули на български производители. За децата ще има специфичен ъгъл с аниматори, подсигурен от IKEA, а джаз тайфа, оркестър и група диджеи ще обезпечават положително въодушевление през двата дни. Подробности: тук
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР