Жилищният пазар в Централна и източна Европа е различен. Във

...
Жилищният пазар в Централна и източна Европа е различен. Във
Коментари Харесай

Colliers: Цените на имотите в София са „съвсем прилични“

Жилищният пазар в Централна и източна Европа е друг. Във всяка страна се следи голямо многообразие. Достъпността на новите жилища може да варира от напълно прилични цени в градове като Букурещ и София до балонни стойности в Прага и Братислава.

Това се споделя в отчет на консултантската компания Colliers, който преглежда жилищния пазар в ЦИЕ.

Въпреки че намаляването на лихвените проценти би трябвало да докара до известно оживление в вярната посока, то е обвързвано най-много с разнообразни регулаторни въпроси и законодателни спънки (особено бавния развой на взимане на решение и авторизация), тъй че не трябва да се чакат промени или усъвършенствания относително бързо.

На фона на тази неустановеност частният бранш за отдаване чартърен на жилища следва да продължи да набира известност в някои елементи на района на ЦИЕ.

В Полша и Унгария обаче са налице провокации, свързани с валутния риск, до момента в който в страните, които са приели еврото или са със постоянен валутен режим, този риск не стои на дневен ред “, споделят специалистите.
 София - трамвай, улици, блокове Лудостта, наречена жилищен пазар в БългарияИндустриални парцели
С нормализирането на разноските за строителство и, в някои случаи, с възходящата траектория на свободните площи от 2022 година или 2023 година, Colliers чака стабилизиране или най-малко по-бавно повишаване на наемните равнища в района на ЦИЕ. През последните няколко години се следи невижданото им нарастване, което понижава цялостната прелест на района, макар че когато се сложи наред с голямата разлика сред заплати и продуктивност, районът към момента наподобява надалеч по-добре от западноевропейските други възможности.
Офиси
През по-голямата част на 2024 година евентуално ще има внезапно закъснение на завършването на нови офиси. В някои случаи, като да вземем за пример в столиците на Словакия и Румъния, през 2024 година не се чака да бъдат осъществени (почти) никакви значими офис планове.

Засега пазарът към момента се движи най-вече от наемателите, защото процентът на незаетите площи остава двуцифрен в столиците на ЦИЕ (с изключение на Прага).

Спасителната мярка тук е, че забавянето на реализацията на плановете ще спомогне за усвояването на съществуващите свободни площи, изключително тези в модерни/съответстващи на условията на ESG офиси, и може би последователно ще наклони равновесието към безпристрастен пазар до края на 2024 година
Търговски площи
Намаляването на инфлацията и положителните стопански вероятности сигурно се взимат поради от доста вложители в търговски площи, които преглеждат района на ЦИЕ, където продължава да има поле за развиване на нови планове.

В съпоставяне със Западна Европа покритието на модерните търговски планове в ЦИЕ сигурно е по-малко, изключително в някои райони, тъй че въпросът не е „ дали “, а по-скоро „ по кое време “ ще бъде адресиран този въпрос.

Ритейл парковете остават основен фокус, който подтиква растежа на пазара в ЦИЕ, защото могат да бъдат осъществени с по-ниски разноски за бизнесмените и да таргетират и по-малките градове. Що се отнася до търсенето, въпреки че спадът на инфлацията би трябвало да е в интерес на потребителите, налице е позитивна вероятност за дискаунтърите.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР