Жилищният пазар в Берлин е толкова нажежен, че рязкото увеличение

...
Жилищният пазар в Берлин е толкова нажежен, че рязкото увеличение
Коментари Харесай

Над 6 000 евро на квадрат за жилище в тази европейска столица. Вдигането на лихвите не разклати цените

Жилищният пазар в Берлин е толкоз нагорещен, че внезапното нарастване на разноските за заеми наподобява едвам за малко е натиснало спирачките на възходящите цени.

След спадът през предходното тримесечие, разноските за покупка на ново жилище в немската столица още веднъж се подвигат. Този път покачването е 0,8 на през последното тримесечие. Това сочат данни на компанията за парцели Immobilien Scout, представени от Bloomberg News. Цените на квадратен метър сега са към 6 093 евро, или с растеж от над 100%, спрямо преди седем години.

Продължилият десетилетие взрив на цените на жилищните парцели в Германия ненадейно спря предходната година, откакто Европейската централна банка предприе серия от покачвания на лихвените проценти, които удвоиха или утроиха лихвите по ипотечните заеми за купувачите на жилища. Това провокира спад на цените в цялата страна.
 Португалия има проект за изстудяване на жилищната рецесия: всички празни жилища да бъдат дадени чартърен
Една европейска страна има проект за изстудяване на жилищната рецесия, само че жителите са срещу мярката

Ще бъде спряна и програмата за златна виза

Около 10 години на ниски лихвени проценти докара до скок на цените на парцелите в цяла Германия. Столицата от дълго време се сблъсква със съществено противоречие сред търсенето и предлагането на своя пазар за наеми, като държавните данни демонстрират, че към 26 000 души в Берлин са спят в приюти, или нямат непрекъснат адрес при започване на предходната година. Градът ще би трябвало да построи над 100 000 жилището, с цел да отговори на търсенето, считат специалисти.

Липсата на жилища докара до повишение на наемите. Неотдавана инфлацията доближи рекордно високи равнища, наемодателите се изкушиха да подценен строгите регулации за надзор на цените в Берлин и да усилят наемите си.

Според други специалисти от промишлеността пазарът на жилищни парцели в Германия към този момент се е върнал към предходна епоха на устойчиво нарастване на цените.
 Пазарът на жилища в Дания потъва
Пазарът на жилища в още една скандинавска страна потъва

Датската централна банка увеличи лихвените проценти за пети пъти

Според Europace, който събира данни за цените на жилищните парцели в Германия, регистрира месечно нарастване през февруари, прекъсвайки поредицата от седем поредни спада, почнала предишния юли.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР