Жилищният пазар у нас се връща към темповете си на

...
Жилищният пазар у нас се връща към темповете си на
Коментари Харесай

Строителството поскъпва: Цимент и желязо скочиха с 60%

Жилищният пазар у нас се връща към темповете си на напредък на покупко-продажбите и на цените отпреди пандемията от COVID-19.

Той евентуално ще откри новата си равновесна точка през второто полугодие на тази година. Това разясниха участници в полемика за пазара на недвижими парцели в България, проведена от Камарата на професионалните оценители.

В по-непосредствен проект обаче упованията са строителната себестойност да продължи да пораства. Неприятната изненада от предходната седмица е повишението на цената на цимента с 60%, което е довело до растеж на цената на бетона с 8 на 100, заяви Георги Шопов, ръководител на УС на Националната асоциация на строителните бизнесмени.

В годината до януари 2023 година строителната себестойност е повишена с 27%, сподели Шопов и уточни по-конкретно, че арматурното желязо е поскъпнало с 60%, дървеният материал – със 105%, а топлоизолацията – с 60%.

Повишаването на разноските за строителство е подложило на напън и продажните цени на жилищата, които са нарастнали с 18% за една година, означи Шопов. Той добави, че наклонността за мощно повишение на цените е отрицателна за бизнесмените, защото е понижила фрапантно покупко-продажбите – хората не престават да насочат запитвания и да вървят на огледи, само че не могат да си разрешат по-високата цена, която би трябвало да платят, с цел да имат личен дом.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР