Жилищните кредити създадоха не малко проблеми при предишната криза и

...
Жилищните кредити създадоха не малко проблеми при предишната криза и
Коментари Харесай

Жилищните кредити растат все по-бързо

Жилищните заеми сътвориха не малко проблеми при предходната рецесия и на кредитополучателите, и на банките

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Топ строителните разрешителни: Жилища, главно на юг

През първите три месеца на 2018 година в София преобладават постройките с жилища
4 апр 2018
Лихвите по жилищните заеми са се нараснали през февруари

Кредитирането се форсира във всички сегменти
29 мар 2018
Жилищните заеми форсират растежа си

В началото на годината покачването към този момент надвишава 8%
25 фев 2018
Супер облага. За последно

Банките в България завършват 2017 година с рекордно добър финансов резултат, по-здрави портфейли и съживено кредитиране. Но новата година идва с нови регулаторни тежести
9 фев 2018
Необслужваните заеми са намалели до 10% в края на предходната година

Секторът завърши 2017 година с облага от 1.2 милиарда лева
1 фев 2018
Димитър Радев предизвестява банките да кредитират с нараснало внимание

Очакванията са необслужваните заеми да продължат да понижават
29 яну 2018
Заемите за корпоративния бранш ще стават още по-евтини

Конкуренцията на банковия пазар и слабото търсене смъкнаха лихвите за огромните компании под 2%
16 яну 2018 Годишният растеж на жилищните заеми решително се приближава до двуцифрен, демонстрират данните от паричната статистика на Българска народна банка за март 2018 година С този ритъм на напредък е доста евентуално априлските данни да покажат нарастване от над 10%. Оживлението при потребителските заеми също стартира да е по-видимо. При фирмените покачването е по-умерено.

Растеж

За март годишният ритъм на повишаване на жилищните заеми е бил 9.1% при 8.5%годишно нарастване месец по-рано. Обемът им доближава 9.7 милиарда лева Така след мощното начало на годината, когато покачването им надвиши 8%, второто тримесечие може да стартира и с двуцифрен напредък. Факторите, които благоприятстват ускореното повишаване на кредитирането в сегмента, са ниските лихви по заемите – има предложения на банки с рента под 3%, покачващите се цени на жилищата, конкуренцията в бранша, търсенето на заеми за покупка на парцели.

Всичко това увлича банките в съревнование, за резултатите от което се наложи шефът на Българска народна банка Димитър Радев да ги предизвести в първото за тази година издание на тримесечния бюлетин на Асоциацията на банките в България. В него той показва, че растежът на кредитирането допуска нараснало внимание върху кредитния риск. По думите му " интервалите на кредитна агресия са и интервали на струпване на капацитет за бъдеща реализация на кредитен риск и поява на нови активи с проблематично качество ".

В търсенето на рентабилност и конкурентната битка за клиенти занижаването на стандартите на кредитиране е причина за струпване на бъдещи неприятни заеми.

Заради предстоящото покачване на лихвите в средносрочен интервал Радев показва въпроса като " изключително настоящ ". Той отбелязва още: " Постигането на самостоятелни цели, свързани с индикатори за кредитен напредък или пазарен дял, не би трябвало да бъде за сметка на съответното оценяване и ръководство на кредитния риск. "

Преди това в последното си издание " Банките в България " Българска народна банка насочи предизвестие към банките да внимават при отпущането на жилищни заеми, като обръщат внимание да се следи съотношението сред размера на новоотпуснатите заеми и цената на ипотекираните парцели.

Ускоряване

При потребителските заеми растежът също става по-видим, като за март е бил 7.2% на годишна база (при 6.9% годишно покачване през февруари). Обемът им е 7.9 милиарда лева Принос в по-отчетливото повишаване може да има и чистенето на портфейлите от необслужвани заеми от банките, което в действителност демонстрира по-видимо какъв е действителният растеж. Според строителни компании част от растежа в потребителските заеми е също поради парцелите - с тях се заплащат първичните вноски при строителството на зелено.

По-умерено е повишаването на фирмените заеми. През март те се усилват с 2.3% на годишна база (2% годишно покачване през февруари) до 31.5 милиарда лева

По-малко проблематични заеми

Лошите и преструктурирани заеми резервират общата наклонност на понижение на годишна база. Обемът към края на март е 6.5 милиарда лева, като годишното намаляване е с 13.8%. Делът им в целия кредитен портфейл е 13%.
Това, което прави усещане, е, че от началото на годината три следващи месеца неприятните и преструктурирани заеми при жилищните и при потребителските портфейли нарастват на месечна база, като към края на март размерът им е надлежно съвсем 1.4 милиарда лева и 821 млн. лева

При неприятните и преструктурирани заеми не става въпрос за необслужваните заеми, които се регистрират в тримесечната надзорна статистика на Българска народна банка. Те не включват преструктурираните заеми и методологията на отчитане е друга. Техният дял е малко над 10% към края на предходната година. По методологията на централната банка това е целият размер на балансово регистрираните заеми, които са преструктурирани или са необслужвани с просрочие над 90 дни, като тук влизат и тези, които се регистрират като загуба.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР