Жилищна сграда ще се построи на мястото на съборените тютюневи

...
Жилищна сграда ще се построи на мястото на съборените тютюневи
Коментари Харесай

Жилищна сграда ще замени съборените тютюневи складове в Пловдив


Жилищна постройка ще се построи на мястото на съборените тютюневи хранилища в Пловдив.

Въпреки че служебният министър на културата Велислав Минеков посети Пловдив три пъти в границите на 24 часа и макар че подписа заповедта складовете да бъдат оповестени за недвижима културна полезност, това не спря багерите.

В изострен конфликт през цялото денонощие бяха локалната власт и министерството.

Пред bTV вложителят съобщи, че възнамерява да построи жилищна постройка, а жители се оповестиха в отбрана на културното завещание.

Тютюневите хранилища са емблематични за Пловдив. В града споделят, че точно от тях писателят Димитър Димов черпи ентусиазъм за романа си " Тютюн ".

През август 2016 година пламъци обгръщат няколко от най-емблематичните здания от комплекса. За палежа на тютюневите хранилища е наказан 44-годишен скитник.

Щетите са за над 11 млн. лв..

Шест години по-късно багери стартират да събарят други тютюневи хранилища. Спешно на място в среднощ, дружно с полиция, отива служебният министър на културата.

От ОДМВР-Пловдив обявиха, че полицията ще стои на място, до момента в който се произнесе прокуратурата и не стане ясно дали е законно събарянето.

Вчера до момента в който първите багери унищожават постройката, на експертен съвет към “Института за недвижимо културно завещание ” се взима решение да се промени статутът ѝ, само че през днешния ден постройка няма.

Според локалната власт събранието е законно.

Началникът на отдел " Инвестиционни планове " към община Пловдив арх. Пламена Андонова съобщи, че това е развой повече от 5 години и с бездействието на Министерството на културата.

“Инвеститорът е частен, нямат дълготраен градоустройствен статут. Предвидено е ново застрояване, всеки може да ги събори откакто уведоми общината ", добави тя.

Пред bTV представител на вложителите съобщи, че възнамерява на това място да построи жилищна постройка.

" Като образ най-малко на 90% да е като остарялата, снимали сме я. Министър Минеков може да споделя у дома каквото си желае, ние следваме закони и нормативи. В този парцел няма нито един монумент на културата ”, безапелационен е Стоян Стоянов.

Днес следобяд служебният министър на културата се срещна с жители.

“Когато купувате това, има риск. Ако сте с незаконни планове, това е загуба за цяла България, виждате по какъв начин наподобява монумент на културата ”, сподели Минеков.

Поредното скандално срутване, това е част от историята на града, касае целия културен живот в града, сподели жител.

Директорът на “Националния институт за недвижимо културно завещание ” съобщи, че кметът на Пловдив Здравко Димитров носи персонално отговорността за унищожаването на двата склада в " Тютюневия град ".
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР