Жилището, което съм купил, е изключително скъпо. Това заяви пред

...
Жилището, което съм купил, е изключително скъпо. Това заяви пред
Коментари Харесай

Зам.-министърът на енергетиката за апартамента си: Жилището, което съм купил, е изключително скъпо

Жилището, което съм купил, е извънредно скъпо.

Това съобщи пред камерата на БТВ заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов във връзка по мотив информацията, че и той се е сдобил с апартамент и два гаража на преференциални цени от „ Арткес” – още веднъж в столичния квартал „ Изток”, на няколко пресечки от постройките, където са жилищата на Цецка Цачева и Цветан Цветанов. Зам.-министърът на енергетиката се снабдява с жилището от 150 квадрата и два гаража с обща повърхност от 50 квадрата през септември предходната година. Така за 200 квадрата Първанов заплаща 240 хиляди лв., или по 616 евро за квадратен метър.

Първанов е безапелационен, че средствата за договорката са транспарантни и законни. Казва още, че сега живее в парцел на същата улица, платен преди 10 години – също от „ Артекс”. На въпрос какъв брой му е излязло жилището на квадрат през 2009 година, Първанов отговори: „ Не мога да кажа, само че е доста по-скъп тогава. Аз споделям, че това жилище по мои мемоари беше по-скъпо, то е на кредит”.

От телвизията разполагат с ценовите оферти за жилищата в същата постройка. В офертите, пратени от „ Артекс” до евентуален техен клиент, е видно, че компанията продава на доста по-високи цени спрямо тези, на които Първанов е купил жилище. Преди да се снабди с него, апартаментът на заместник-министъра е предлаган на зелено за 330 хиляди евро. С други думи – Първанов е купил жилището близо три пъти по-евтино, без в това съпоставяне да влизат двата гаража.

„ Аз не мога да кажа каква е пазарната цена, в една договорка има продавач и покупател. Ако ме питате мен, жилището, което съм купил е извънредно скъпо. Не се усещам късметлия, аз се усещам реалист”, сподели още Първанов. На въпрос дали съгласно него моралът стои над закона, той отговори: „ Зависи какво разбирате под морала над закона. Във времето, в което съм отдавал своя труд за тази страна, съм се съобразявал със закона”.

Красимир Първанов е заместник-министър от квотата на Националния фронт за избавление на България. При номинацията работодателските организации се оповестиха срещу назначението. В момента е притежател на сдружения, които търгуват с електрическа енергия. Част е от надзора на „ Лукойл България”.

Първанов е някогашен изпълнителен шеф на Националната електрическа компания. През 2011 година е уволнен от НЕК след плевел скандал. Причината е, че подписва в допълнение съглашение с съветската „ Атомстроейскпорт”, съгласно което НЕК се задължава да подписа финален контракт за построяването на АЕЦ „ Белене” без да е бил акредитиран от тогавашния енергиен министър Трайчо Трайков. Тогава Първанов се отбрани, че е имал мандат от Симеон Дянков – по това време финансов министър.

Проверка демонстрира още, че апартамент в същата постройка има и ексшефът на Комисията за контролиране на известията Веселин Божков. Той сключил договорка за 132 квадрата плюс гараж против 682 евро на квадратен метър.

Жилище в постройката на Цецка Цачева пък си е купил членът на Висшия правосъден съвет – Гергана Мутафова. Тя е купувала против 1100 евро на квадрат.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР