Жилищата за продажба в Нидерландия отново поскъпнаха миналия месец, съобщават

...
Жилищата за продажба в Нидерландия отново поскъпнаха миналия месец, съобщават
Коментари Харесай

Цените на жилищата в Нидерландия са се повишили през миналия месец

Жилищата за продажба в Нидерландия още веднъж нарастнаха предишния месец, оповестяват от Нидерландската статистическа работа и Агенцията по кадастър, заможен указател и картография на Нидерландия, съобщи Нидерландската новинарска организация (АНП).

През януари жилищата в страната са коствали приблизително над 433 000 евро, което е с 1,8 на 100 повече от януари предходната година. През декември цените на жилищата са се повишили и на годишна база.

През януари цените са били с 1,2% по-високи по отношение на декември. Все още има доста повече търсещи жилище, в сравнение с жилища за продажба. Този дефицит значи, че домовете стават все по-скъпи. Някои купувачи на жилища разполагат с повече средства за харчене, защото заплатите им са се нараснали.

През декември това докара до повишаване на жилищата на годишна база за първи път от близо година. От средата на предходната година цените на жилищата се повишават ежемесечно.

Въпреки по-високите цени повече хора са купили жилище през януари, оповестяват още от имотния указател. Броят на домовете, които са сменили притежателя си през предишния месец, е над 14 000 - с повече от 10 % повече спрямо първия месец на предходната година.

През лятото на 2022 година цените на жилищата доближиха рекордно високо равнище, след което претърпяха лек спад в продължение на съвсем година. Поради нарастването на лихвите по ипотечните заеми купувачите са заемали по-малко пари за закупуване на жилище, само че това към този момент не се отразява на междинните цени. 

За да се позволи казусът с дефицита на жилища, някои хора считат, че би трябвало да се построят повече домове. Големият въпрос е дали това ще проработи. Миналата година нидерландските общини са издали най-малкия брой разрешителни за строителство на нови къщи от 2016 година, заяви Нидерландската статистическа работа. Общо са издадени разрешителни за близо 55 000 жилища ново строителство. Това е с 15 % по-малко от 2022 година

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР