Жилищата в София са поскъпнали с 8,6% за година в

...
Жилищата в София са поскъпнали с 8,6% за година в
Коментари Харесай

НСИ: София лидер по поскъпване на жилищата с 8,6 процента, панелките бият новото строителство

Жилищата в София са поскъпнали с 8,6% за година в края на 2020 година, демонстрират последните данни на Национален статистически институт. Така столицата остава водач по нарастване на цените измежду другите градове в страната.

Старите панелки нарастват повече от новото строителство. При първите растежът е с 11,3%, а при вторите – с 4,5 на 100, написа pariteni.bg.

След столицата по растеж на цените се подрежда Бургас, където жилищата са поскъпнали с близо 6 на 100. И там се резервира наклонността цените на парцелите в старите блокове да се повишават повече по отношение на тези в новите кооперации.

В същото време във Варна цените понижават с 2,3% за година. Новите жилища поевтиняват повече от старите с намаляване от надлежно 3,1% и 1,8%. Спрямо третото тримесечие жилища та във Варна съумяват да запишат лек растеж от 0,4%, само че новото строителство още веднъж записва спад на цените от 1,6%, до момента в който при старите жилища е регистриран растеж от 1,5%.

В Пловдив жилища та са поскъпнали с 3,2%, като и тук той се дължи на повишаването на старите жилища с 6,3% на годишна база, до момента в който новите бележат спад на цените от 0,6%. За едно тримесечие цените на жилища та в Пловдив са нарастнали с 2,9%, което го трансформира в водач измежду огромните градове у нас по този индикатор.

В Стара Загора и Русе цените на жилища та са скочили надлежно с 5,2% и 4,9% на годишна база, като и в двата града старите жилища също нарастват по-бързо от новите. За тримесечие жилища та в Стара Загора са поскъпнали с 2,1%, макар че при новото строителство е регистриран спад от 1,4%. Минимален скок на тримесечна база отбелязва и Русе с 0,8%.

На национално равнище цените на жилища та са нарастнали с 5,4% на годишна база, като растежът се форсира по отношение на 4,8% през третото тримесечие. При остарялото строителство скокът е със 7,2%, до момента в който новите жилища са поскъпнали с 2,3%. Спрямо третото тримесечие жилища та у нас са повишили цената си с 1,7%, а остарялото строителство още веднъж нараства по-бързо от новото.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР