Жилищата в новите сгради ще трябва да отговарят на изисквания

...
Жилищата в новите сгради ще трябва да отговарят на изисквания
Коментари Харесай

Наредбата за достъпност на жилищата влиза в сила за новите сгради през май

Жилищата в новите здания ще би трябвало да дават отговор на условия за досегаемост, които са конкретизирани с промени в Наредбата за налична среда , оповестяват Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) и прецизират, че с промените не се вкарват нови условия, а се конкретизират се разясняват съществуващите , тъй като е открито, че някои от тях са непълни, неточни или неразбираеми и това води до двусмислено пояснение при техническото им осъществяване. Дават се и механически разновидности за сектора, с цел да не се натоварва новото строителство с спомагателни разноски.

Измененията са създадени през предходната година по гледище на браншовите организации и с тяхно присъединяване. Предложените промени в нормативните условия за досегаемост са минали през едномесечна социална консултация.

Промените влизат в действие от 23 май тази година и ще важат за новостроящите се жилищни здания.
 Строителните бизнесмени ще употребяват отлагането на наредбата за досегаемост
Строителните бизнесмени ще употребяват отлагането на наредбата за досегаемост

Ще договарят с Министерство на регионалното развитие

Новите жилища би трябвало да могат при нужда елементарно да бъдат приспособени към характерните потребности на хора с непрекъснати или краткотрайни усложнения в напредването.

Въвежда се условие в жилищата да няма прагове или неравности, по-големи от 2 см, в това число на инсталираните дограми.

Облекчават се условията за досегаемост във връзка с балконите. Предвижда се всяко жилище в нова постройка наложително да има най-малко един балкон/лоджия/тераса с минимална широчина 150 см и дължина най-малко 150 см. В момента текстовете на наредбата плануват всички балкони в едно жилище да са с тези параметри. Дава се и опция, в случай че балконът е с по-малки размери, да се обезпечи 150 см широчина във вътрешното пространство на помещението, само че при нужда в него да може да се движи инвалидна количка.

Достъпът във всяка нова жилищна постройка би трябвало да се обезпечава посредством стълби и асансьор, а в случай че тя е до пет етажа, е допустимо вместо асансьор да бъде конфигурирана отвесна подемна платформа.
 Майки от
Майки от " Системата ни убива " желаеха да влязат при депутатите

Депутати от Има Такъв Народ и Политическа партия пробваха да успокоят протестиращите

Според измененията в наредбата единствено рампите към здания, подлези, надлези и метростанции би трябвало да бъдат с отопляема повърхнина, като концепцията е това условие отсега нататък да важи единствено за инфраструктура с има електрическо зареждане, а не за всички случаи, както е сега.

С оглед на безвредното прилагане на стълбищата в новите многофамилни жилищни здания от деца, парапетите не би трябвало да имат хоризонтални детайли, а единствено отвесни, като дистанцията сред тях не може да бъде повече от 9 см.

Предвижда се плановите решения за налична среда да се показват във всяка фаза на проектирането на новите жилищни здания, което до момента беше по преценка на проектанта.

Промените вкарват и формулировка за многофамилна жилищна постройка - с повече от 3 жилища в нея.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР