Жестокото ограбване на българското лозарство чрез ниските изкупни цени намери

...
Жестокото ограбване на българското лозарство чрез ниските изкупни цени намери
Коментари Харесай

Българското лозарство върви към ликвидация

Жестокото плячкосване на българското лозарство посредством ниските изкупни цени откри отражение в разпродажба на лозята. От 2.4 млн. дка през 80-те година на XX в. през днешния ден, по данни на агростатистиката за 2020 година, насажденията са едвам 300 хиляди дка с икономическо значение и със мощно влошена възрастова конструкция - 70% от лозовите площи са над 30 години и едвам 3% до 5 години. Това пишат в част от писмо до МЗХГ от новосформираното Национално съдружие на българските лозари.

Вече всички аграрни кооперации си унищожиха лозята. Хиляди фамилии се отхвърлят заради изгубване на всякаква рентабилност от лозарството, а то дава най-вече и нескончаем занаят през годината - 320 дни. Няма друга земеделска просвета с такава претовареност. За сведение - зеленчуците дават претовареност 150 дни, само че са на дребни площи, овощните - 120 дни, само че със мощно нарушени пропорции във видовото многообразие и създаващи мощно напрежение при реализацията.

В лозята намираха занаят главно селското население и млади бизнесмени, приключили аграрни учебни заведения. Добрата рентабилност осигуряваше почтено битие и изравняваше качеството на живот на село с този на градовете. През последните 3-4 години загубите надвишиха 400 лева на дка - на всеки гроздобер се изгребват оборотните средства на лозарите посредством манипулиране на цената на гроздето под предлог, че в прилежащите страни цената е 50 ст./ кг, само че не споделят, че на всеки декар продадено грозде държавните управления им начисляват дотация за оборотни средства на лозарите още по 500-1000 лева./дка.

Днес по съпоставими цени от 90-те година на ХХ в. на ресурсите за произвеждане на грозде изкупната цена би трябвало да е 1,5 лева./кг, с цел да се покрият непрестанно и обективно увеличаващите се разноски. Винарските мазета създават при същите стопански условия и както нашето, по този начин и тяхното грозде е с висока себестойност, идващо от бързото и годишно повишаване цената на труда - над четири пъти за последните 15 години, и през днешния ден надвишава 380 лева./дка. И това е за отблъскване завладяването на трудовите ни запаси от Европейски Съюз. Ръстът на материалните разноски също е справедлив развой в съпоставяне със съседите и други лозарски страни, които се явяват много по-голям пазар. Общите разноски нахвърлят 850 лева./дка, а изкупните цени покриват едвам 40% от индустриалните разноски.

Макар че сигнализираме от много време за задълбочаващите проблеми в лозарството, зависимостите не дават опция страната да внесе корекции в законодателството, касаещо подкрепяне на хората, посветили се на лозата като занаят и по завещание, пишат още в писмото си от Националното съдружие на българските лозари.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР