Жестоко обезобразено с макетен нож 18-годишно момиче. Случката от Стара

...
Жестоко обезобразено с макетен нож 18-годишно момиче. Случката от Стара
Коментари Харесай

Проверка на факти: Узаконява ли Истанбулската конвенция третия пол, еднополовите бракове и отнемането на деца?

Жестоко обезобразено с макетен нож 18-годишно момиче. Случката от Стара Загора отпреди месец потресе българското общество, а гневът на хората и решимостта да кажат “не ” на всички форми на насилието ги изкараха на площадите в доста градове. Тяхното искане - правдивост за момичето, съответни ограничения против експанзията, присъди за насилниците.

През последните дни в обществените мрежи обаче се появиха изказвания, че митингите против насилието са употребявани, с цел да " се прокара Истанбулската спогодба ", а съгласно създателите на изказванията документът узаконява третия пол, еднополовите бракове, улеснява отнемането на деца и не дава никаква спомагателна отбрана на дамите, жертви на принуждение.

Основните изказвания:

“На днешните митинги се видя в няколко града, че се размахват плакати “Искаме Истанбулската спогодба ”. Да напомня, че конвенцията я измислиха тези от Брюксел, които имат за цел да вкарат “трети ” формален пол под предтекст, че пазят от принуждение дамите! Нищо сходно, драги! Прочетете деликатно точките на конвенцията и ще разберете, че дава права на еднополовите бракове и развъждането на деца от такива из....ро....и куп други извратени неща! ”

“Тази спогодба няма да реши нищо, с изключение на да наложи джендърството и 52 пола. ”

“Не се връзвайте на либерал-шарлатаните за тази спогодба, те целят друго. Целят след чалга обезличаването на генерации българи да обезличат обичайното класическо семейство, заменяйки го с третополово такова, позволявайки на еднополови да подписват брак, да си избират пол, да осиновяват деца, сякаш защитавайки дамите от домашно принуждение. ”

“... Истанбулската спогодба освен не дава никакви права на дамите, а им лишава правата... За сметка на това се усилват правата на обществените служби, които сякаш пазят правата на децата. И излиза, че всяка клюкарка може да алармира в някоя обществена работа и да ти лишават детето... Тук става дума за българчетата. Не ти стигат парите да му купуваш всеки ден шоколади и играчки и току виж си останал без деца. И да го дадат на приемно семейство, в което да го хранят единствено с филии, намазани с мехлем! ”

Тези изказвания не дават отговор на истината. Ето за какво:

Основната част от митингите в страната, състояли се на 31 юли, бяха оповестени като поддръжка за потърпевшото 18-годишно момиче. В София да вземем за пример демонстрацията мина под мотото “ Няма да мълчим. Стоп на геноцида над дамите! ” , а главното обръщение на плакатите беше “Нито една повече ” . Присъстващите се оповестиха за нулева приемливост към всяка форма на принуждение. Не липсваха и плакати, които обявяваха “Аз съм срещу Истанбулската спогодба, само че съм срещу насилието ” . Един от уредниците на демонстрацията в София е Силвия Стойчева, позната като природозащитник.

“Първоначално нямаше безусловно никаква организация, никаква стиковка. Всичко потегли от един мой ядосан пост, тъй като аз същински бях шокирана от това, което се случва. Като майка и като жена бях ужасена същински, тъй като това се е случило в нейния личен дом. Всъщност няма значение къде се е случило, даже домът ти, който е цитадела, той към този момент не е такава. И действително след този мой ядосан пост, аз споделих, че в случай че би трябвало ще скачам по площадите до обратен тласък и една другарка написа: " Ами дай да вървим да излизаме с по едно плакатче "... Когато направихме събитието, аз мислех, че ще сме 10 индивида, нормалните протестъри. Мислех, че ще излязат майки, ще излязат дами, жертви на принуждение, само че ще са изключително малко, тъй като за това съвсем не се приказва, тъй като знаем за неглижирането на този проблем. Идеята беше по-скоро да подкрепим Стара Загора, които бяха организирали за понеделник шествие... Който се пробва сега да употребява силата на хората, не е като да не сме го очаквали. Искам да кажа, че е изключително грозно, ужасно неетично... Всяка една устременост към това дали ние, видите ли, подмолно сме решили тук да се възползваме и да прокараме Истанбулската спогодба, не, хора, няма такова нещо ”, сподели тя.

Що е то Истанбулска спогодба и какви са задачите в нея?

Истанбулската спогодба е подписана през 2011 година. Точното име на документа е . Преводът на български е дълъг към 30 страници. Договорът е утвърден от страни членки на Европейски Съюз, само че и от страни отвън него, които са част от Съвета на Европа. Държавите членки, които не са утвърдили документа, са България, Литва, Латвия, Словакия, Унгария и Чехия, а Турция се отдръпна от съглашението.

Още в първите страници на документа се отбелязва, че:
дамите и девойките са изложени на по-големи опасности от принуждение, учредено на пола, в сравнение с мъжете;

домашното принуждение визира най-вече дами, само че и мъжете могат да бъдат жертви на домашно насилие;

децата са жертви на домашно принуждение, в това число и като очевидци на насилието в фамилията.
Затова измежду набелязаните цели в преамбюла на Конвенцията са:
да пази дамите от всички форми на принуждение и да предотвратява, преследва и отстранява насилието над дами и домашното насилие;

да способства за унищожаване на всички форми на дискриминация против дами и да предизвиква действителна равнопоставеност сред мъжете и дамите, в това число посредством овластяване на жените;

да сътвори цялостна рамка, политики и ограничения за отбрана и помощ на всички жертви на насилието над дами и домашното насилие;

да предизвиква интернационалното съдействие за унищожаване на насилието над дами и домашното насилие;

да обезпечи поддръжка и помощ на организации и правоприлагащи органи за дейно съдействие за да се схване интегриран метод за унищожаване на насилието над дами и домашното принуждение.
Глава 1, член 1

В контракта категорично е написано, че страните се предизвикват да ползват Конвенцията във връзка с всички жертви на домашно принуждение.

Глава 1, член 2

Конвенцията включва лист с закононарушения, учредени на пола, против които всяка страна би трябвало да се бори:
психическо насилие;преследване;физическо насилие;сексуално принуждение, в това число изнасилване;насилствен брак;осакатяване на женски гениталии;насилствен аборт и насилствена стерилизация;сексуален тормоз.
Глава 5 от член 33 до член 40

В основата на документа са равнопоставеност, недискриминиране, предварителна защита на насилието, протекция за жертвите и наказателно гонене за причинителите, повишение на информираността и други

Регламентирани са и поддръжка на жертвите на принуждение и техният достъп до услуги, улесняващи тяхното възобновяване след насилието. При нужда включват правни и психически съвещания, финансова поддръжка, настаняване, обучение, образование и помощ при намиране на работа. Страните, приели конвенцията, би трябвало да подхващат нужното, с цел да могат жертвите да имат достъп до здравни и обществени услуги, службите да разполагат с подобаващи запаси, а експертите да са подготвени да поддържат жертвите. Също по този начин е належащо основаване на задоволителен брой подобаващи и леснодостъпни подслони за безвредно настаняване. Страните би трябвало да подхващат и ограничения, с цел да подсигуряват на жертвите правото да желаят обезщетение от причинителите за всяко закононарушение, открито в сходство с конвенцията.

Глава 3, член 20

Важен подробност от документа е основаването или поддръжка на стратегии за обучаване на причинителите на домашно принуждение , като задачата е те да “възприемат ненасилническо държание в междуличностните си взаимоотношения ”. Обяснено е, че концепцията е да се предотврати бъдещо принуждение и да се трансформират моделите на насилническо държание.

Глава 3, член 16

Конвенцията регламентира още гарантирането на това, че следствията и правосъдните производства се организират без безпричинно закъснение, както и оправомощаването на способените органи в обстановки на незабавна заплаха да разпореждат на причинителя неотложно да напусне жилището на жертвата и санкциониране на нарушилите ограничаващите заповеди.

Прословутият " джендър ", 50+ пола и еднополовите бракове

За сегашния материал е употребен преводът на български език на конвенцията. " Джендър " (gender) е едно от най-коментираните понятия, което в България се е трансформирало в нарицателно за хора с друга полова ориентировка. В документа тази дума е преведена като " пол ". Същевременно конвенцията включва термина " обществен пол ", който също разбуни духовете у нас. Какво обаче на процедура значат тези термини - джендър (пол) и обществен пол?

Едно и също, съгласно доцента в Института по философия и социология на Българска академия на науките Алексей Пампоров. Според него отрицателните реакции против Истанбулската спогодба се дължат точно на неприятния превод на думата " gender ". По негови думи е преведена по три разнообразни метода - пол, обществен пол и джендърно.

“Защо споделям, че преводът е неприятен, тъй като нещо, което е прилагателно в истинския текст на британски, на френски, даже на съветския превод, на български го бяха превели като съществително. Т.е. нещо, което всекидневно се превеждаше като обвързвано с пола или като полово характерно, да речем принуждение, учредено на пола, тук го бяха превели като обществен пол. И тъй като думата внезапно става съществително и хората изпаднаха, не могат да схванат защо става дума. Всъщност става дума за качества, които обществото приписва на даден пол. Значи половете са два - мъжки и женски. Но какво е полово характерно, т. е. какво е женствено и какво е мъжествено, зависи напълно от дадената просвета. Например аз и Вашия сътрудник сме с къси коси, тъй като главно в България, в Европа се счита, че късата коса е белег на мъжете и мъжете би трябвало да са по-скоро с къси коси, като се изключи контра културите, пънк гребена или хипарите с дългите коси, рокаджиите, като цяло мъжете вървят с къса коса. И противоположното - дамите, не че няма дами с къса коса, само че като цяло се приема, че е по-нормално или културно, дамата да е с дълга коса. Ако отидем в Африка при масаите, да речем, там е тъкмо противоположното - дамите са с къса, остригани до нула коса, тъй като се счита, че хубавият череп разрешава да се види лицето, да се види хубостта на дамата и противоположното - мъжете са сплетени на плитки, на расти... Проблемът е, че в България нямаме тъкмо сходство с тази дума. Ние имаме сходство на измерението ѝ. Имаме женствено, мъжествено, само че думата, която да ги обобщава, нямаме такава дума. Това е в действителност думата джендър. Нещата, които засягаме, те не засягат втори пол, трети пол, петнайсти пол или нещо измислено, галактическо, засягат нещата, които касаят мъжете и дамите, само че просто това, което обществото им е приписало за мъжко или женско като характерност ”, сподели той.

Конвенцията прави разлика сред мъжкия и женския пол , като тези думи са употребявани неведнъж. Няма нито едно изречение, обвързвано с трети пол . Няма потребление на думи като хомосексуалност.

Това демонстрира бърза инспекция по основни думи , съдържащи се в конвенцията. Намираме ги посредством опцията " Find ".
жена (ед. ч.) - 114 пъти, дами (мн. ч.) - 7мъж/е - 17 пъти общо за само и множествено числодете (ед. ч.) - 10 пъти, деца (мн. ч.) - 15 пътихомосексуални - 0 пъти, хомосексуален - 0 пътихомосексуализъм - 0 пътиеднополов - 0 пътитранссексуални, транссексуален, транссексуална - 0 пътигей - 0 пътитрети пол - 0 пъти
“Целият документ касае взаимоотношенията единствено сред мъже и дами. Навсякъде в документа всички понятия, които се употребяват, касаят единствено мъже и дами. Акцентът на документа и това е нещо, което тормози хората, акцентът е върху насилието над дами, само че просто социологическите проучвания и проучванията в международен мащаб демонстрират, че 90% от жертвите на принуждение, на домашно принуждение, като цяло са дами, изключително на физическите измерения ”, изясни Алексей Пампоров.

Единствено на едно място в документа е употребявано словосъчетанието " полова ориентировка " в следния текст в глава 1, член 4, алинея 3 : " Прилагането на наредбите на актуалната Конвенция от страните, по-специално ограниченията за отбрана на правата на дамите, би трябвало да бъде обезпечено без всякаква дискрминация, учредена на пол, обществен пол, раса, цвят на кожата, език, вяра, политически или други убеждения, народен или обществен генезис, принадлежност към националното малцинство, имуществено положение, рождение, полова ориентировка, еднаквост, учредена на пола, възраст, здравословно положение, увреждания, фамилно състояние, статут на мигрант или на емигрант, или различен статут ".

“Нищо в тази спогодба няма вписано нито за транссексуални хора, нито написано за промяна на пола, нито е написано за 6 ръце и 11 крайници и взимане на деца, не, няма такова нещо. Апелирам хората 30 страници е, просто едни 30 страници, които лишават може би един, два часа от твоя живот да седнеш и да ги прочетеш ”, прикани Силвия Стойчева.

“2002 година, когато България става член на НАТО, ние подписваме документи за участие, които касаят равнопоставеността на мъжете и дамите във въоръжените сили, тъй като се позволява да има дами във въоръжените сили на позиции като за мъже и там има формулировка за джендър. Тя е безусловно същата, както е в Истанбулската спогодба, т. е. България към този момент един път е подписала интернационален документ, в който това разбиране по безусловно същия метод участва, единствено че в документите за НАТО е написано " равнопоставеност, учредено на пола ", " принуждение, учредено на пола " и до този миг никой затова не е имал проблем... Всеки, който прочете Истанбулската спогодба в оригинал, ще види, че на никое място на става дума за 3-ти пол, 15-и пол, 52-ри пол. Това в действителност са цялостни нелепости ”, сподели още Алексей Пампоров.

Ще посегне ли конвенцията на децата и ще се лишават ли бързо и елементарно поради “шоколад ”?

Що се отнася до децата, единственото, което директно визира родителските права, е следното:

Глава 5, член 31:

" Страните подхващат нужните законодателни или други ограничения за това при определянето на родителските права и правото на посещаване на деца, да бъдат регистрирани произшествия на принуждение, обхванати от актуалната Конвенция. Страните подхващат нужните законодателни или други ограничения, тъй че упражняването на правото на посещаване или наставнически права да не заплашва правата и сигурността на жертвата или на децата ".

Включен е и следният текст:

" Страните могат да подхващат други ограничения във връзка с причинителите, като да вземем за пример:

- надзор или контрол на наказани лица;

- лишаване на наставнически права, в случай че това е единственият метод да се подсигуряват висшите ползи на детето, които могат да включват сигурността на жертвата ”.

Глава 5, член 45

В конвенцията е отделено внимание и на образованието . Записано е, че където е уместно да бъде включен, съгласуван с разрастващите се благоприятни условия на учащите се, образователен материал по въпроси като " равнопоставеност сред дамите и мъжете, нестереотипни функции на пола, взаимно почитание, ненасилствено разрешаване на спорове в интернационалните връзки, принуждение над дамите, учредено на пола и право на персонална цялост ".

Решение на Конституционния съд

Важно е да се напомни, че , че в обособени свои текстове документът не подхожда на българската Конституция. Тогава беше изтъкнато че, макар безспорните си позитивни страни, Конвенцията е вътрешно спорна и размива границата сред мъжкия и женския пол.

Реакции против препоръчаните законови промени:

След депутати внесоха в Народното събрание . Това се посрещна отрицателно от някои поради използването в плана на думата " лица ". Например: “Интимна връзка е непринуден релативно дълготраен съюз сред две лица... ”

Един от възмутените постове, съпроводен от фотография на предлагането гласи:

“Още един абсурден проблем идва! Налагат Истанбулската спогодба! Махат имената на мъж и жена и се заменят с джендър термини! ”

Какво обаче споделя настоящото законодателство? Оказва се, че думата " лица " е възприета в още в член 2., казвайки: " Домашно принуждение е всеки акт на физическо, полово, психическо или икономическо принуждение, както и опитът за такова принуждение, насилственото ограничение на персоналния живот, персоналната независимост и персоналните права, осъществени по отношение на лица, които се намират в родствена връзка, които са били в фамилна връзка или във фактическо съпружеско общуване ". Т.е. в използването на думата " лица " няма нищо ново. Новото е прибавянето на " интимната връзка ".

Заключения:

Публикациите в обществените мрежи, които настояват, че Истанбулската спогодба вкарва трети формален пол, разрешава еднополови двойки да подписват брак и да осиновяват деца, постанова 52 пола, не дава права на дамите, а ги лишава, прави по-лесно отнемането на децата от обществените служби, са погрешни. Защото:
В Истанбулската спогодба не се преглеждат полове, разнообразни от мъжкия и женския. Няма даже упоменати думи, свързани с хомосексуализъм, трансексуални и така наречен " трети пол ". Няма точка, засягаща еднополовите двойки, позволяваща им да подписват брак и да осиновяват деца.

В Истанбулската спогодба е упоменато отнемането на родителските права, само че в случай че това е единственият метод да се подсигуряват ползите на детето.

В Истанбулската спогодба категорично е написано, че предизвиква страните да ползват Конвенцията във връзка с всички жертви на домашно принуждение, само че акцентира още първоначално, че дамите и девойките са изложени на по-големи опасности от принуждение, учредено на пола, в сравнение с мъжете. Насърчава равнопоставеността сред половете, справяне с дискриминирането, предварителната защита на насилието, закрилата на жертвите, повишение на информираността за насилието, само че включва и работа с причинителите.
Ако попаднете на информация в обществените мрежи, която буди въпроси, не се колебайте да се свържете с и да сигнализирате отдела за инспекция на обстоятелства на " По света и у нас ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР