Жест на българския евродепутат Ангел Джамбазки предизвика скандал в европарламента

...
Жест на българския евродепутат Ангел Джамбазки предизвика скандал в европарламента
Коментари Харесай

Жест на Джамбазки скандализира Европарламента - възприе се за нацистки поздрав

Жест на българския евродепутат Ангел Джамбазки провокира скандал в европарламента в Страсбург откакто бе разчетен от част от депутатите като нацистки привет. Българският представител на европейските консерватори и реформисти обаче отхвърля и уточни, че сходни тълкования са единствено в " тревожните мозъци на част от сътрудниците ".

Скандалът

Сагата се разигра по време на изявление на евродепутата в дебата, обвързван с решението на Европейския съд, че е законно обвързването на фондовете с правовата страна. Джамбазки се изрече срещу, след което бе освиркан. От трибуната той съобщи, че решението за наказания е удар против страните народи.

" В тази връзка ще ви кажа – знам, че ще се възбудите, само че по този начин да бъде. Да живее Орбан и ФИДЕС, да живее Качински и " Право и правдивост ", да живее България и нашата национална страна. Да живее Европа на нациите ", съобщи Джамбазки.

След като завършва пледоарията си и потегля по стълбите, с цел да излезе от залата Джамбазки се обръща и изпъва дясната си ръка, преди да напусне.

Parce qu'il a défendu l'état de droit en, s'est fait insulter par l'eurodéputé, qui a quitté l'hémicycle en faisant un scandaleux salut nazi.
Tu as tout notre soutien Sandro. Nous demandons à Mme Metsola,, d'agir. — Renaissance (@Renaissance_UE)
Кой, по какъв начин разчете жеста?

Жестът бе остро неодобрен от ръководителя на институцията Роберта Мецола.

" Фашистки жест в Европейския парламент е недопустим. Това наскърбява мен и всички в Европа. Този жест е част от най-мрачната глава от нашата история и би трябвало да остане там ", разяснява в " Туитър " Мецола.

A fascist salute in the European Parliament is unacceptable to me - always and everywhere.
It offends me and everyone else in Europe. We stand for the opposite. We are the House of democracy. That gesture is from the darkest chapter of our history and must be left there. — Roberta Metsola (@RobertaMetsola)
Зам.-председателката на Екологичен потенциал Пина Пичерно, която ръководеше дебата, сподели, че с благодарение на камерите в залата ще бъде тествано дали е имало фашистки привет, или не. Ако се удостовери, че българският евродепутат е отправил подобен жест, ще му бъде наложено наказване, добави италианската социалистка.

Според правилника на Европейския парламент тази глоба може да ограничи присъединяване на нарушителя в дейностите на институцията или да бъде под формата на санкция, отбелязва Агенция Франс Прес.

Държавният секретар на Франция по европейските въпроси Клеман Бон, който присъстваше на дебата от името на френското ротационно председателство на Съвета на Европейски Съюз, назова в " Туитър " жеста като " абсурден и неподобаващ ".

Scandaleux et indigne. Plein soutien cher
— Clement Beaune (@CBeaune)
От френската делегация в демократичната група в Екологичен потенциал " Обнови Европа " приканиха председателката на Народното събрание " да работи ".
Ще бъдат прегледани записите от специфични камери в залата, с цел да се дефинира естеството на жеста. През 2019 година Ангел Джабазки се извини след обвинявания от евродепутати, че употребява ксенофобски език. Джамбазки: Това бе знак за опрощение “Това, което се случи в Европейския парламент, се случи единствено в тревожните мозъци на част от сътрудниците. Това е цялостна нелепост, за което ще ми дължат опрощение и аз ще упорствам за него “, разяснява по-късно пред бТВ Ангел Джамбазки. Той назова още историята " нелепа " и съгласно него е обвързвана с това, че спорейки с евродепутатите по тематика, обвързвана с Унгария, Полша и други, излизайки от залата и вървешком по стълбите е чул по какъв начин ръководителят на Екологичен потенциал Роберта Мецола е помолила него и останалите да не спорят, тъй като ѝ пречат да си води съвещанието. “Чувайки, аз се обърнах и подвигнах ръка в жест на единодушие с нея и на опрощение, че ѝ преча да води съвещанието “, изясни Ангел Джамбазки. “Тази прелестна колежка извъртя нещата по подобен метод – тя го е правила и различен път, освен във връзка с мен – че възпламени всички останали. И тъй като всички са тежко фрустрирани и комплексирани по тематиката фашизъм и нацизъм, се възбудиха и започнаха да пишат по нощите в “Туитър”, сподели още той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР