Женският национален отбор по волейбол на България спечели Златната европейска

...
Женският национален отбор по волейбол на България спечели Златната европейска
Коментари Харесай

България спечели Златната европейска лига

Женският народен тим по волейбол на България завоюва Златната европейска лига. Момичетата на селекционера Иван Петков се постановиха над домакините от Унгария с 3:0 (25:12, 27:25, 25:14) в огромния край от финалната четворка на шампионата, игран довечера пред към 2500 фенове в зала " Пап Ласло Спортарена " в Будапеща.

Така българските " лъвици " завоюваха купата в Лигата за първи път в историята си, откакто до в този момент имаха две сребра (2010 и 2012) и три бронза (2009, 2011 и 2013). Освен това, българките прибраха и 50 000 евро от наградния фонд.

От друга страна унгарките, които имат една купа в историята си (2015), останаха със сребърните медали.

По-важното е, че и двата отбора се класират за междуконтиненталния " чалъндж " шампионат за влизане в Лигата на нациите следващата година, който ще се организира идната седмица в Перу.

По-рано през днешния ден пък Чехия завоюва бронзовите оценки, откакто надигра Финландия с 3:1 гейма.

Началото на първия гейм на срещата бе чудесно за българските " лъвици ", които поведоха с 3:0 след офанзива на Силвана Чаушева от втора линия и два блока на Нася Димитрова. Разликата набъбна до 7:2 след ас на разпределителката Лора Китипова и двойна обсада на Чаушева и капитанката Христина Русева. Въпреки тайм-аута за треньора на Унгария Ян Де Брандт, резултатът стана 9:2 след две офанзиви в навън на Грета Шакмари. Преднината на България стана 13:3 след нова неточност на унгарките и контра блок-аут на Гергана Димитрова. Българките задържаха преимуществото си до 17:7 след нова сполучлива офанзива на Гери Димитрова. Резултатът стана 22:8 след серия от сервиси на Гери Димитрова, в това число и ас, след което България взе гейма с разгромното 25:12 след поредна офанзива на Чаушева.

Втората част започва по-добре за унгарките, които дръпнаха с 2:0. Двата отбора продължиха равностойно до 8:6, след което Унгария усили преднината си до 10:6 след офанзива на Бернадет Декани и контра на Грета Шакмари. България понижи изоставането си до 11:10 след мощни изяви на Силвана Чаушева и Гери Димитрова. Последва и тъждество при 13:13 след навън на Шакмари. Грешка на Чаушева и ас на Шакмари и 15:13 за домакините. Резултата стана 18:15 след добра обсада на завърналата се в игра Река Шедмак, което накара Иван Петков да вземе спиране. Това даде резултат и България стигна до 18:18 след две страхотни блокади на Христина Русева и Нася Димитрова и навън на Декани от унгарките. Двата отбора още веднъж продължиха равностойно, като на няколко пъти си разменяха водачеството преди " лъвиците " да поведат с 23:21 след две офанзиви в навън на Шедмак и Шакмари. Атака на Шедмак и неточност на Нася Димитрова за 23:23. Борбата за всяка топка продължи до 25:25, след което България завоюва с 27:25 след отлична обсада на Русева и арестувана топка и неточност на Шакмари.

Българките започнаха доста добре и в третия гейм, като бързо поведоха с 5:0. Волейболистките на Унгария продължиха с множеството си неточности, което разреши на " лъвиците " да усилят преднината си до 12:3. Резултатът стана 16:6 след нова офанзива на Гери Димитрова, а по-късно и 20:8 след неточност в офанзива на влязлата като запаса Кинга Шуч. В последна сметка България умерено завоюва гейма с 25:14 след обсада на влязлата като запаса Мира Тодорова, а с това финала с 3:0 и купата за първи път в историята си.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР