Женска керамична фигура - вероятно жрица на богинята Майка, беше

...
Женска керамична фигура - вероятно жрица на богинята Майка, беше
Коментари Харесай

document.createElement; document.createElement; document.createElement; document.createElement; document.createElement; document.createElement; document.createElement;

Женска керамична фигура - евентуално жрица на богинята Майка, беше открита при продължаващите разкопки на Провадия-Солницата.

Археолозите оповестиха за находката в страницата си в обществените мрежи, като оповестиха и детайлности. Фигурката е открита в къснохалколитния слой - от интервала 4600 - 4350 година пр.Хр. Оцеляла е горната част от на антропоморфна фигура с разперени настрана ръце.

" Главата е накратко показана с съвсем овална форма. Носът е изпъкнал, очите и устата са маркирани посредством врязани линии, а директно под устата са ситуирани три ямички. Главата е едва изнесена обратно, а погледът е ориентиран нагоре.

Гърдите са завършени с дребни конични пъпки. Без подозрение фигурата е имала изправено тяло. Изображението би могло да се свърже с изпълняването на ритуал с послание към силата на прераждането и възраждането, която нормално се дефинира като богинята Майка.

В този смисъл показаната керамична фигура може да се пояснява като изображение на жрица ", пишат експертите.

Теренните археологически изследвания на праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата към този момент е в разгара си. Археолозите одобряват и гости.

Тази година това ще е допустимо до края на септември. Влизането става след авансово записване в делничните дни, а в събота - единствено с предварителна поръчка. При дъжд визитите се анулират. Влизането в комплекса е гратис.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР