Жените в технологиите допринасят за една по-пробщаваща ИТ индустрия(снимка: CC0

...
Жените в технологиите допринасят за една по-пробщаваща ИТ индустрия(снимка: CC0
Коментари Харесай

Progress връчи три стипендии по програмата „Жените в технологиите”


Жените в технологиите способстват за една по-пробщаваща ИТ промишленост
(снимка: CC0 Public Domain)

Софтуерната компания Progress разгласи победителките в стипендиантската си стратегия „ Жените в технологиите ” за 2024 година Програмата цели да поддържа професионалното развиване на идващото потомство дами водачи в региона на науката, технологиите, инженерството и математиката.

Победителки тази година са Виолета Кастрева от СУ „ Климент Охридски ” и Теодора Савчева от Технически университет – София. Те ще получат стипендии на стойност 3000 лева всяка. Progress продължава да поддържа и фонда си за стипендии „ Жените в технологиите ” в Американския университет в България, където стипендията тази година се присъди на Благовеста Благоева.

В момента Виолета Кастрева учи компютърни науки във Факултета по математика и информатика (ФМИ) на Софийски университет „ Св. Климент Охридски ”. Тя е отличена като „ Студент на годината ” в категория „ Математика и информатика ” през 2024 година и е притежател на няколко медала от интернационалната олимпиада Open Mathematical Olympiad for University Students (OMOUS) и Междууниверситетското съревнование по математика.

Виолета е и асистент-преподавател във ФМИ по разнообразни тематики, измежду които основи на програмирането на С++.  Като доброволец към УНИЦЕФ преди няколко години образова студенти по киберсигурност.

Победителките в стипендиантската стратегия „ Жените в технологиите ” в технологиите ” за 2024 година (снимка: Progress)

Теодора Савчева учи интелигентни системи и изкуствен интелект в Технически университет – София. Тя е част от Клуба по роботика и има голям брой награди дружно с екипа си за самостоятелния робот Solar Reviver. Наред с тези оценки тя е преподавала LEGO роботика, DEV Python и просвета за данните на деца.

Студентката от Американския университет в България Благовеста Благоева следва две специалности – компютърни науки и логика на психиката. Тя е взела участие в редица софтуерни начинания, измежду които „ Роботика и кръгова стопанска система ” и „ Кръгова стопанска система за смарт телефони и електронни устройства ” към Girls Go Circular, както и в Teen Station Hackathon – план на УНИЦЕФ и Асоциацията на европейските публицисти в България за медийна просветеност.

„ Като световна софтуерна компания припознаваме задачата да подаваме ръка на младите дами в кариерното им развиване, допринасяйки за една още по-многообразна и приобщаваща ИТ промишленост ”, сподели Алина Габер, старши шеф „ Привличане на гении ” в Progress.

Стипендиите „ Жените в технологиите ” са част от програмата на Progress за корпоративна обществена отговорност Progress for Tomorrow.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР