Жените в Швейцария прекратяват работа и излизат на протести с

...
Жените в Швейцария прекратяват работа и излизат на протести с
Коментари Харесай

Швейцарките излизат на масови демонстрации с искане за равно заплащане

Жените в Швейцария приключват работа и излизат на митинги с гледище за равно възнаграждение. Демонстрациите са проведени близо три десетилетия след първата национална стачка за паритет в заплатите, написа " Гардиън ".

През целия ден са планувани разнообразни мероприятия, в това число маршове, концерти, обедни почивки, великански пикници. Кулминацията е демонстрации в няколко града в петък вечерта, в това число и пред постройката на държавното управление в Берн.

Синдикати и правозащитни групи са уредниците на събитията. Те се надяват да видят море от лилав цвят, определен, с цел да покаже взаимност с идеята. Но в страната извънредно рядко се стопира работният развой, тъй че не е ясно дали ще има доста хора на събитията.

На 14 юни 1991 година - 10 година след въвеждането на равенството сред половете в Конституцията на Швейцария - половин милион дами излязоха от домовете и работните си места, с цел да стачкуват против продължаващото неравноправие.

Три десетилетия по-късно уредниците на събитията декларират, че има малко усъвършенстване. Според уредниците дамите би трябвало да упорстват за " повече време, повече пари, по-голямо почитание ".

Жените в Швейцария приблизително печелят с 20% по-малко от мъжете. Според националната статистика разликата в заплащането при мъжете и дамите с една и съща подготовка е близо 8%.

Протестът на дамите в Лозана стартира рано тази заран. Фразата " феминистка стачка " е сложена на публична постройка в Лозана.

Жените също ще упорстват за нулева приемливост във връзка с насилието към тях, по-голямо почитание, по-добро възнаграждение и въвеждане на минимална национална заплата.

Организаторите приканват дамите, които не могат да си вземат целия ден, да изоставен работните места в 15,24 часа. " След това дамите работят без пари ", сподели Ане Фриц, главният уредник на стачката и представител на USS, организация, която включва 16 швейцарски синдиката.

Според социологическо изследване на Tamedia 63,5% от швейцарците поддържат стачката.

Швейцария е една от последните страни в Европа, която даде право на глас на дамите през 1971 година /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР