Жените в Полша напуснаха работните места и излязоха по улиците

...
Жените в Полша напуснаха работните места и излязоха по улиците
Коментари Харесай

Стачка на жените в Полша заради забраната за аборт

Жените в Полша напуснаха работните места и излязоха по улиците на страната , с цел да стачкуват против правосъдно решение, което постанова съвсем цялостна възбрана за аборт в страната , осведоми Агенция Франс Прес.

Седми следващ ден страната е обхваната от всеобщи митинги поради възбраната.
 В Полша не стихват митингите против възбраната на абортите
В Полша не стихват митингите против възбраната на абортите

Във Варшава стачкуващите блокираха съществени кръстовища...

Въпреки че управляващите постановиха ограничавания за обществени събирания поради ковид, в Полша има огромни демонстрации против решението в по-либералните градски региони и в обичайно консервативните по-малки градове.

Протестиращи започнаха невиждани дейности в католическа Полша като демонстрации в църквите и изобразяване на графити по външните стени като " Адът на дамите ".
 Полша залята от митинги против решението за аборта и ограничаващите ограничения за Covid
Полша залята от митинги против решението за аборта и ограничаващите ограничения за Covid

Полицията влезе в конфликт с протестиращи

Десетки хиляди поляци, най-вече млади дами и мъже, заляха улиците в няколко града, в това число Гданск, Лодз, Варшава и Вроцлав.

" Свалете си ръцете от щерка ми ", написа на афиш, носен от по-възрастен мъж, който стачкува в Лодз, до момента в който млади дами носеха плакати като " Нищо не може да спре ядосана жена ". Те скандираха и " Достатъчно ". Навсякъде участниците в демонстрациите обиждаха ръководещата партия " Право и правдивост ", която поддържа правосъдното решение.

В Народното събрание дами от центристки и леви партии носеха плакати и скандираха против възбраната.
 В Полша гонят със сълзотворен газ и мощ протестиращи против възбрана за аборти дами
В Полша гонят със сълзотворен газ и мощ протестиращи против възбрана за аборти дами

Комисарят по правата на индивида в Съвета на Европа: Тъжен ден за правата на дамите

Лидерът на ръководещата партия Ярослав Качински, който също е вицепремиер, упрекна протестиращите в опит за " заличаване " на страната и прикани членове на партията да защитят църквите.

В четвъртък Конституционният съд на Полша постанови, че съществуващият закон, който разрешава аборт на деформирани зародиши е " несъответстващ " с конституцията . Съдебното решение значи, че аборт ще се разрешава единствено при случаи на обезчестяване, блудничество и в случай че има опасност за живота на дамата.

Социологическо изследване на IBRiS демонстрира, че 66% от поляците са срещу решението, до момента в който 69 на 100 желаят референдум дали смяната да влезе в действие.

В Полша всяка година има под 2000 законни аборта . Повечето са поради деформации на плода.

Но организации в отбрана правата на дамите са пресметнали, че се правят до 200 000 аборта нелегално или в чужбина всяка година.

Съдебното решение не може да се апелира, само че влиза в действие след формалното му издание, което не е ясно по кое време ще се случи.

Планирани са още митинги през идващите дни.

Съществуващото законодателство за абортите е признато през 1993 година след мъчно реализиран компромис сред страната и църквата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР