Жените шпиони събуждат любопитството и провокират въображението ни. Със сигурност

...
Жените шпиони събуждат любопитството и провокират въображението ни. Със сигурност
Коментари Харесай

Мата Хари – двоен агент или невинна жертва?

Жените шпиони разсънват любознанието и предизвикат въображението ни. Със сигурност една от най-популярните дами шпиони е Мата Хари – екзотична танцьорка и съдбовна жена, която е екзекутирана към края на Първата международна война. В началото на 20 век животът й е считан за скандално фрапантен, а в този момент е обект на голям брой митове.

Мата Хари постоянно е представяна като сексапилна жена разузнавач, само че не всичко е по този начин, както наподобява и постоянно легендите в последна сметка се оказват не друго, а чиста проба фикция. Мата Хари е прозвището на Маргарета Зеле, която тъкмо като доста известни персони преди и след нея, дава на публиката зрелищата, които тя чака и показва живота си по-различен, в сравнение с е в действителност.

Маргарета е родена в датско семейство през 1876 година. След като татко й банкрутира, тя губи майка си. Баща й подписва втори брак, а Маргарета е изпратена да живее при родственици. Желаейки да стане независима и самостоятелна, тя стартира работа като учителка, само че кариерата й е прекъсната, откакто се замесва в спекулация с неин сътрудник.

Когато е на 18 години, Маргарета, евентуално от меланхолия, дава отговор на публикация, пусната във вестника и по този начин се омъжва за капитана от датската войска Рудолф Маклеод, който е 20 години по-възрастен от нея. Съвместният им живот не е благополучен, защото Рудолф е погрешен, ревностен и злоупотребява с алкохола. Маргарета непрекъснато подхранвала ревността му, като един път го изоставила, с цел да се отдаде на връзката си с млад офицер. Двойката има наследник и щерка, само че през 1899 година децата мистериозно се разболяват. Всички имат вяра, че са отровени от някакъв чиновник, само че в действителност по-късно се приказва, че са отровени, защото били неправилно лекувани от сифилис.

Само момиченцето съумява да оцелее, а след гибелта на сина им Маргарета и Рудолф се разделят. И защото капитанът отказал да устоя някогашната си брачна половинка, Маргарета била принудена да остави щерка си при него, с цел да търси метод да изкарва прехраната си.

През 1903 година Маргарета заживява в Париж, където стартира работа в цирка. По-късно работи като модел и чак по-късно – като танцьорка. Тъй като е привлечена от яванската просвета и знае индонезийски танци, Маргарета взема решение да сътвори своя нов облик – този на екзотичната танцьорка Мата Хари, след което си измисля невероятна история за живота си. Тя споделя, че е щерка на индуска танцьорка, че е израснала в джунглите на индонезийския остров Ява и даже изпълнявала танци в респект на господ Шива.

Мата Хари добила известност, станала извънредно богата и пътувала постоянно из цяла Европа. С течение на времето обаче, завистта й към по-младите танцьорки повишена и тя почнала да се устоя, посредством най-много на връзките си с богати и властни мъже.

През Първата международна война Мата Хари продължава да живее охолно и да пътува из Европа, като в това време натрупа огромни задължения. Изглежда тя не обръщала внимание на военнополитическата конюнктура и основава връзки с дипломати и офицери от двете страни на спора. Веднъж Мата приема 20 000 франка от немския консул Карл Кромер. По-късно, с цел да получи позволение да пътува през военна зона, с цел да посети своя 21-годишен съветски ухажор Вадим Маслов, тя подписва съглашение с френския капитан Жорж Ладу. Мата Хари даже се съгласява да стане разузнавач на страната на французите, наблюдавайки немците в подмяна на паспорт и 3 милиона франка.

Когато се завръща от любовното си премеждие, било време Ладу да й се отплати. Но вместо да й даде 3-те милиона франка, които чака, той я упреква в шпионаж. През 1917 година Мата е задържана от френските управляващи, които я намират за отговорна и я осъждат на гибел посредством разстрел. Легендарна в гибелта си, колкото и в живота, Мата отказала да закрият очите й и гледала убийците си право в очите. Говори се даже, че преди да бъде убита, тя изпраща въздушна целувка към тях.

Интересното в живота на Мата Хари е, че до момента не са открити ясни доказателства за това, дали в действителност е била двоен сътрудник. Днес се смята, че тя просто е желала да изкарва пари, съгласявайки се на разнообразни покупко-продажби, без да се интересува на чия страна застава във войната. Освен това, огромна част от информацията, която дава, не е била нищо повече от маловажни злословия, които били неточни и незначителни. Възможно е информацията, с която Мата Хари е разполагала, да й е била дадена съзнателно от немците, които подозирали, че тя е френски разузнавач, пробвайки се от своя страна да заблудят французите, че в действителност тя е немски сътрудник. Във всеки случай, французите отхвърлят да й платят, защото информацията, която Мата им предоставила, била изцяло безполезна.

По време на процеса, Мата непрекъснато твърди, че е почтена, само че защото постоянно е била виждана да приема пари от разнообразни мъже, тя била считана за жена без морал и било много елементарно да бъде упрекната в каквото и да е. Каквато и да е истината, до момента никое от изказванията не е потвърдено, нито отречено изцяло, тъй че за нас остава опцията само да гадаем или просто да изберем теорията, на която бихме желали да повярваме.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР