Жените, работещи през нощта, имат 9% по-голяма вероятност да получат

...
Жените, работещи през нощта, имат 9% по-голяма вероятност да получат
Коментари Харесай

Изследване с 80 000 медсестри показа страшните последствия от нощните смени за здравето на жените

Жените, работещи през нощта, имат 9% по-голяма възможност да получат ранна менопауза, даже в случай че нощните смени в работния им график се случват единствено няколко пъти месечно.
Лекари са наблюдавали здравословното положение на повече от 80 000 медицински сестри, които са работили на нощни смени в продължение на 22 години. Рискът от ранна менопауза е открит измежду тези, които са работили през нощта в продължение на съвсем две години с честота най-малко три нощни смени месечно, в допълнение към дневните и вечерните смени.
Това се дължи на нарушение на производството на хормона на съня мелатонин, който, наред с други неща, въздейства и на интензивността на яйчниците. Стресът и безсънието при работа в нощна промяна също по този начин пречат на женското тяло да създава естроген. В резултат на всичко това настава преждевременна менопауза.
Началото на менопаузата в по-млада възраст не вещае нищо положително на дамите, защото усилва риска от развиване на сърдечни болести, остеопороза и деменция.
По време на проучването било открито е, че дамите, които са ходили на работа през нощта в продължение на 20 месеца или три пъти месечно, са били с 9% повече подложени на в риск от ранна менопауза.
За тези, чиято менопауза почнала преди 45-годишна възраст, същият брой нощни смени покачва риска от ранна менопауза с 25%. Ако сестрите са работили в нощна промяна повече от 20 години, рискът се е увеличавал до 73%.
Резултатите от изследването са оповестени в списание Human Reproduction. Авторите заключават: "Жените, които към този момент са склонни към ранна менопауза, могат в допълнение да понижат репродуктивната си функционалност, като работят по график, който включва нощни смени. "
Предишни изследвания на лекари също демонстрираха, че за дамите, работещи през нощта, има по-голям риск от развиване на рак на гърдата и ендометриума. Освен това сходна работа усилва риска от импровизиран аборт и прибързано раждане при дамите.
Нощните смени провокират огромно безпокойствие за здравословното положение, защото човек е заставен да употребява изкуствена светлина през тези часове, когато би трябвало да спи съгласно циркадните си ритми.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР