Жените получават пенсиите си средно с шест години по-дълго време

...
Жените получават пенсиите си средно с шест години по-дълго време
Коментари Харесай

Жените взимат пенсия 6 години повече от мъжете

Жените получават пенсиите си приблизително с шест години по-дълго време от мъжете.

Причина за това е по-продължителния живот на дамите.

Въпреки другата възраст, нужна за излизане в пенсия на мъжете и дамите, се оказва че действително няма огромна разлика в междинния трудов стаж на двата пола.

Средната дълготрайност на приемане на пенсия за стаж и възраст при дамите е 27,5 години, а при мъжете 21,4 години, демонстрират данни на Национален осигурителен институт.

Тук става въпрос за хора, които са работили в изискванията на трета категория труд, а не за миньори и летци, които се пенсионират по-рано.

Но това са най-вече хора, които са се пенсионирали по Закона за пенсиите преди 2000 година, когато нужната възраст за пенсия за дамите беше 55 година, а за мъжете 60 година Сега обстановката е изцяло друга.

До 2037 година изискваната възраст за мъжете и дамите ще се изравни на 65 години.

Това беше направено точно, с цел да се понижи срокът, през който хората взимат пенсии, и по този начин да бъдат спестени пари на държавната хазна.

В тези данни влизат и хората, работили в изискванията на първа и второкласен труд. Средната пенсия на дамите е 658,69 лева, а на мъжете е 797,19 лева

Оказва се, че пенсиите на дамите са приблизително със 138 лева по-ниски от тези на мъжете.

Основната причина за това са по-ниските заплати на дамите по време на трудовата им кариера.

Освен това дамите по-често се грижат за децата, което от време на време им пречи да израснат в кариерата.

Въпреки другия трудов стаж, който се изисква от мъжете и дамите, с цел да получат пенсия, действително стажът на двата пола преди пенсиониране е съвсем идентичен.

През 2022 година излезлите в пенсия дами са имали междинен трудов стаж от 34 години и половина, а стажът на пенсионираните мъже е бил с към месец по-малък.

Въпреки годишното повдигане на условия стаж за пенсиониране, действителният стаж на хората преди да излязат в пенсия е намалял по отношение на годината преди пандемията.

И дамите и мъжете са работили по-малко от условието на Кодекса за обществено обезпечаване (КСО) дамите да имат стаж от 36 година и 4 месеца за пенсия, а мъжете – 39 година и 4 месеца.

Затова се постанова да купуват стаж за времето, което не им доближава. КСО дава право на хората да купят до 5 години недостигащ стаж за пенсия.

През 2022 година излизащите в пенсия дами са били приблизително на 63,3 години, при изисквани от КСО 61 година и 10 месеца.

Това демонстрира, че и дамите и мъжете са работили до по-голяма възраст от изискваната, с цел да покрият и условието за стаж.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР