Жените получават инсулт по-често от мъжете и в по-ранна възраст.

...
Жените получават инсулт по-често от мъжете и в по-ранна възраст.
Коментари Харесай

На всеки 10 минути един човек у нас получава инсулт

Жените получават инсулт по-често от мъжете и в по-ранна възраст. За тази международна наклонност, годна и за България, заяви доктор Георги Георгиев, заместник-председател на " Асоциацията за инсулт и афазия ", представен от.

На полемика в навечерието на Световния ден за осведоменост за инсулта водещи лекари припомниха, че страната ни е на челно място в Европа по смъртност от това заболяване.

На 10 минути един българин получава инсулт , изясни доцент Калпачки - началник на най-големия център за лекуване на инсулти в столичната университетска болница " Света Анна ". Близо 9 % от стигналите до болница умират , а съгласно международната статистика половината от претърпелите умират до една година поради инвалидизацията.

" Без никакви заобикалки, това е най-сериозният палач на българите ", съобщи медикът.

Светлината в тунела е модерното лекуване на инсулта, стига пациентът да стигне в точния момент до едно от 50-те звена , в които се ползват процедурите тромболиза и тромбектомия. Това би трябвало да се случи в първите часове, откакто околните са разпознали признаците.

" Просто обаче пациентът не може да пристигна на другия ден или да си легне вечерта с вярата да му мине ".

Освен нарушаване в говора признаци за инсулта са провисване на ъглите на устата, уязвимост в ръцете , напомни доктор Георги Георгиев от Асоциацията за инсулт и афазия. " Правилното деяние е позвъняване на телефон 112 и съобщаването за това, че има инсулт ", уточни той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР