Жените по нищо не отстъпват на мъжете в една професия.

...
Жените по нищо не отстъпват на мъжете в една професия.
Коментари Харесай

Жените не са слабият пол в работната среда

Жените по нищо не отстъпват на мъжете в една специалност. Наблюденията на водещата компания в региона на HR решенията у нас Adeccо България демонстрират, че през последните години дамите са станали „ по-агресивни ", само че в най-хубавия смисъл на думата. Влизайки в една позиция, те пазят ревниво ролята си и ползите на компанията, по едно и също време с това са прецизни и изпълнителни. Все още дамите на високи мениджърски позиции у нас са по-малко от мъжете, като съотношението приблизително е 40:60% в интерес на мъжете. Тенденцията обаче в огромните компании, в това число и в Adecco България, е високите управнически постове да бъдат поделени по равно сред двата пола в идващите няколко години.

„ Компаниите, които не позволяват дами до висши мениджърски позиции, се лишават от многообразие на гледните точки и опцията да имат изразител на мнението на огромна част от чиновниците си. Същото би важало и в случай че бордът на шефовете е формиран единствено от дами. Понякога работодателят има съответна визия за идеалния чиновник, в това число неговия пол, само че при подбора може да се окаже, че най-успешният претендент е от другия пол. Развитието на трудовия пазар в България демонстрира, че задграничният шеф има доста огромно доверие в професионализма на българските жени-мениджъри. ", разяснява доктор Ирина Йончева, Chartered MCIPD, HR управител на Adecco България.

„ Наблюдаваме, че жените-кандидати за работа от ден на ден не споделят персонална информация - не поставят фотография в биографията си, не прибавят рождената си дата. Причината за това е чисто психическа - желаят да бъдат оценени на база техния професионален опит и умения, а не да ги съдят по години и външен тип. По време на изявление дамите избират да се придържат към въпроси, свързани с професионалното им развиване. Те са по-пунктуални, изрядни и по-подготвени при тази първа среща с евентуалния си шеф. ", споделя Парашкева Найденова, управител Кандидати и даване на услуги в Adecco България.

Проучване на Adecco Group „ Преодоляване на разделянето за споделен разцвет " (Bridging divides for shared prosperity) демонстрира, че дамите са по-притеснени и по-песимистични за бъдещето на работата си в постковид средата по отношение на сътрудниците си от мъжки пол. 43% от дамите чакат бъдещето на работата след Коронавирус да бъде по-лошо, спрямо 39% от мъжете. Причината по тази причина е, че те са ангажирани непропорционално в браншове, които подлежат на автоматизация (HR, продажби и обслужване на клиенти, административни услуги и т.н.), а също и в промишлености, които бяха най-силно наранени от COVID-кризата (например, хотелиерски услуги).

По време на ковид-пандемията и изключително при отдалечената работа дамите се сблъскват с предизвикването да жонглират с няколко вида функции сред работния и персоналния си живот. Затова експертите от Adecco поучават работодателите да помислят за стратегии за придобиване на разнообразни видове нови умения, спомагателен заплатен отпуск, финансово подкрепяне за записване на децата на начинания отвън дома, които могат да облекчат този напън върху дамите.

Склонността за по-често предпочитание за промяна на работата не е обвързана с пола, само че жените- майки с дребни деца имат наклонност да се задържат повече време в една компания спрямо другите дами и с мъжете. Интересен факт е, че през последните години се трансформира профилът на чиновниците, които отдават значимост на салдото сред персоналния живот и работата. Преди по-скоро младите чиновници държаха на това, а в този момент най-вече това са чиновници сред 40 и 50 година със сериозен трудов стаж.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР