Жените на ръководни позиции в България се увеличават, въпреки че

...
Жените на ръководни позиции в България се увеличават, въпреки че
Коментари Харесай

Проучване: Жените на ръководни постове в страната се увеличават 

Жените на управителни позиции в България се усилват, макар че остават по-малко от мъжете. През 2023 година техният брой е достигнал 68 000 - с 3200 повече спрямо миналата година. Това демонстрират данните от Доклада за равнопоставеността на дамите и мъжете за 2023 година, който беше утвърден от държавното управление. През предходната година делът на дамите, които са част от управнически бордове, се е нараснал от 14,8% на 18,3%. Разликата в заплащането сред двата пола през 2022 година е била 13% в интерес на мъжете.

Докладът демонстрира, че през предходната година коефициентът на заетостта на дамите на възраст 15-64 години е бил 67,4%, а на мъжете - 73,9%. Разлика се регистрира и при междинният размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст. За мъжете той е бил 942 лева, а за дамите - 765 лева Дамите обаче са получавали пенсия приблизително по 27,6 години, което е с над 7 години повече спрямо мъжете. 

През 2023 година междинният застрахователен приход е бил 1445,55 лева За мъжете размерът му е бил 1488,15 лева - с 6,2% повече в сравнение с за дамите, оповестяват от Министерски съвет. 

Докладът отразява резултатите от осъществяването на политиките в пет предпочитани области: равнопоставеност на дамите и мъжете на пазара на труда и равна степен на икономическа независимост; понижаване на разликите по пол в заплащането и доходите; поощряване на равнопоставеността в процесите на взимане на решения; битка с насилието и отбрана и поддръжка на жертвите; превъзмогване на стандартите по пол в разнообразни сфери на публичния живот и на сексизма.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР