Жените, живели преди повече от 7 000 г. в централна

...
Жените, живели преди повече от 7 000 г. в централна
Коментари Харесай

Жените от неолита са били силни като шампионки по гребане

Жените, живели преди повече от 7 000 година в централна Европа, са имали мощни ръце като тези на актуалните шампионки по гребане, което демонстрира, че са правили тежък аграрни труд. Учени от университета в Кеймбридж смятат, че физическата мощ на тези дами е резултат от работата им, която е била напълно ръчна.

Те са обработвали почвата, садили семена, събирали са зърно и са го мелели на ръка благодарение на два плоски камъка. Учените са открили това, като са анализирали раменната кост, както и тибията / пищял на крака/ на 45 модерни дами, които играят футбол, тичат и практикуват гребане. След това учените са анализирали група дами с по-заседнал метод на живот.

След това са сравнили тези характерности на костите с вкаменели кости на дами от неолита. „ Сравнявайки костите на модерни дами, трениращи интензивно, с тези на дами отпреди 7 000 година, можем да предположим какви действия са правили нашите далечни предшественички, изяснява Алисън Макинтош от университета в Кембридж, която е създател на проучването.

При сравнението се оказало, че в случай че тяхната тибия е сходна с тази на академични шампионки по гребане, то тяхната раменна кост е с 11-16% по-здрава от тази на гребкините и близо 30% по-силна от тази на останалите студентски от Кеймбридж, които се занимават по-малко интензивно със спорт.

Свръх развитата горна част на ръката е още по-изразена при дамите от бронзовата ера /преди 4 300 и 3500 г/. Тяхната раменна кост е с 9%-13% по-здрава от тази на шампионките по гребане на Кеймбридж.

Възможното пояснение е процесът на смилане на зърното с тежки камъни. „ Тези повтарящи се придвижвания на търкане на два тежки камъка в продължение на часове, евентуално се отразява на силата на ръцете като непрекъснати нежки тренировки по гребане “, изяснява Алисън Макинтош. /АФП
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР