Жените имат над 7 години повече от мъжетеСтигнеш ли 65

...
Жените имат над 7 години повече от мъжетеСтигнеш ли 65
Коментари Харесай

Пандемията съкрати живота ни на 74,6 г.

Жените имат над 7 години повече от мъжете
Стигнеш ли 65 година, може да празнуваш и 80-ти рожден ден

Пандемията редуцира живота ни. Очакваната междинна дълготрайност на живота за популацията на страната е 74,6 години, като по отношение на предходния разбор на Национален статистически институт от предходната година понижава с 0,3 години.
Има огромна разлика във връзка с продължителността на живота на мъжете и дамите, на жителите на градовете и селата, както и на хората в другите области на страната. Средната дълготрайност на живота на мъжете е 71,1 година, а на дамите е със 7,1 години по-висока – 78,2 година, демонстрират данните на Национален статистически институт. С годините продължителността на живота нараства, ненапълно с помощта на развиването на медицината. За интервал от 10 година нарастването на живота на мъжете е с 1,1 години, а на дамите с една година.

В градовете има повече дълголетници

Средната дълготрайност на живота на популацията в градовете е с 2,9 години по-висока (75,5 г.) в сравнение с хората в селата (72,6 г.). За последните 10 години за жителите в градовете удължаването на живота е с 1,5 година, а за популацията в селата – единствено с 0,3 година, което се дължи на обстоятелството, че хората в градовете имат по-лесен достъп до здравна помощ.

Много хора умират още до момента в който са млади и това оказва въздействие върху данните за междинната дълготрайност на живота. Но за хората, които към този момент са достигнали възраст от 65 година, предстоящата дълготрайност на живота е още 15,8 години, оповестиха от Национален статистически институт. Това значи, че те могат да честват и своя 80-ти рожден ден. За мъжете, които са станали на 65 година, предстоящата дълготрайност на живота е още 13,6 година, а за дамите – 17,5 година За последните 10 година предстоящият живот на хората над 65 година е повишен с 0,4 години.

Очакваната дълготрайност на живота в другите елементи на страната варира от 71,8 година в област Видин до 76,7 година в област Кърджали. Жените живеят по-дълго от мъжете във всички елементи на страната, само че най-голяма е разликата сред двата пола в област Кюстендил (8,8 г.), а най-малка - в Кърджали (6 г).
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР