Жените губят стойността си, ако мъжете могат да виждат лицата

...
Жените губят стойността си, ако мъжете могат да виждат лицата
Коментари Харесай

Талибаите: Жените губят стойността си, ако мъжете могат да видят непокритите им лица навън

Жените губят цената си, в случай че мъжете могат да виждат лицата им на публични места, съобщи представител на министерство с основополагаща роля в талибанското държавно управление на Афганистан.

Той добави, че религиозните учени в страната са съгласни, че дамата би трябвало да държи лицето си покрито на открито, съобщи АП.

Талибаните, които взеха властта в Афганистан през август 2021 година, показаха неправилния метод за носене на хиджаб (забрадка в исляма) от дамите като причина да им забранят да посещават множеството публични места, в това число паркове, работни места и университети.

Мохамад Садик Акиф, представител на афганистанското министерство за попречване на прегрешението и поощряване на добродетелите, съобщи в изявление за АП, че в случай че лицата на дамите се виждат на публични места, има възможност да се стигне до грях. " Много е неприятно да се виждат дами (без хиджаб) в някои региони (големите градове) и нашите учени също са съгласни, че лицата на дамите би трябвало да бъдат покрити ", съобщи Акиф.

" Не става въпрос за това, че лицето ѝ ще бъде засегнато или развалено. Жената има лична стойност и тази стойност понижава от това, че мъжете я гледат. Аллах отдава почитание на дамите в хиджаб и в това има стойност ", сподели Акиф.

Специалният делегат на Организация на обединените нации Гордън Браун за световното обучение съобщи, че Международният углавен съд би трябвало да стартира наказателно гонене против водачите на талибаните за закононарушения против човечеството. Бившият английски министър председател уточни като причина ограничението на достъпа на афганистанските дами до обучение и работа.

Акиф не даде отговор на въпроси, свързани със възбраните, в това число дали някоя от тях може да бъде анулирана, в случай че се стигне до всеобщо съблюдаване на разпоредбите за хиджаб. Той съобщи, че има други структури, които се занимават с тези тематики.

" Хората желаеха шериатът (ислямското право) да се ползва тук. Сега ние прилагаме шериата ". Всички укази са ислямски постановления и талибаните не са добавили нищо към тях, сподели талибанският представител. " Наредбите на шериата са издадени преди 1400 години и те към момента важат ", акцентира той.

Акиф сподели, че при настоящето ръководство на талибаните в Афганистан мъжете към този момент не безпокоят и не гледат дамите, както са го правили по времето на предходните управляващи.

Правителството на талибаните също по този начин твърди, че е унищожило " злините " да се пие алкохол и богати или авторитетни мъже да употребяват момчета за развлечение, най-много за танци и полови действия.

Министерството на попречване на прегрешението и поощряване на добродетелите, основано от талибаните в Афганистан, се намира в укрепен комплекс покрай двореца Дарул Аман в столицата Кабул. На дамите е неразрешено да влизат в пространствата на министерството, макар че има краткотрайна сграда за инспекция на сигурността, предопределена единствено за дами, отбелязва АП, представено от Българска телеграфна агенция.

На барикадите са изписани надписи, възхваляващи предназначението на министерството. Един от тях гласи: " Насърчаването на добродетелите и възбраната на пороците са дейно средство за публичен ред ", различен пък гласи " Насърчаването на добродетелите и възбраната на пороците избавят обществото от злополука ".

Акиф съобщи, че министерството разчита на мрежа от чиновници и информатори, с цел да ревизира дали хората съблюдават наредбите. На въпроса дали дамите могат да вървят в парковете - едно от местата, където им е неразрешено да влизат, той отговори, че ще могат, в случай че бъдат изпълнени избрани условия, т.е. няма мъже там. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР