Жените, арестувани на бдението на Сара Евърард, получават пари и извинения от лондонската полиция

...
Две жени, които бяха арестувани, докато присъстваха на бдение на
Коментари Харесай

Две жени, които бяха арестувани, докато присъстваха на бдение на Сара Еверард в Лондон през 2021 г., получиха обезщетение и получиха извинение от столичната полиция.

Изявление на адвокат в четвъртък потвърди, че лондонската полиция се е извинила и се е съгласила да плати „значителни“ щети на жените, Патси Стивънсън и Дания Ал-Обейд.

Бдението се проведе в Clapham Common, Лондон, в памет на Еверард, 33-годишен, който беше убит от служител на Met, докато се прибираше вкъщи в началото на март 2021 г. По това време бяха в сила строги ограничения за Covid.

Полицейските сили бяха критикувани от активисти за правата на жените за жестокото отношение към протестиращите към края на събитието.

Офицерите насилствено свалиха жените от трибуната и някои, включително Стивънсън, бяха приковани на земята.

„Заедно с извършването на плащания за значителни щети на Дания Ал-Обейд и Патси Стивънсън, MPS издаде извинение“, се казва в изявлението на адвокатската кантора Bindmans LLP.

Според адвокатската кантора Столичната полицейска служба (MPS) „признава, че жените са искали да присъстват на бдението, защото са „разбираемо“ се чувствали „зле разочаровани от Met“, че целта на бдението е да улесни публичното изразяване на скръб и гняв и че присъствието на хората на него е защитено от основното право на протест.

„MPS изрази съжаление, че възможността на Патси и Дания да изразят скръбта и гнева си беше „ограничена от [техния] арест и отстраняване“ и че тези съдебни процедури са били необходими“, добави фирмата.

Полицията задържа Патси Стивънсън на бдението през 2021 г. на Clapham Common в Лондон. Полицията задържа Патси Стивънсън на бдението през 2021 г. на лондонския Clapham Common. Хана Маккей/Ройтерс

„Уморителен и труден“ процес

В изявление, публикувано от Bindmans LLP, Патси Стивънсън каза, че процесът е бил „уморителен и труден“.

„Отне повече от две години, за да стигнем до това заключение, това беше наистина изморителен и труден процес, но се стори важно да настоявам за някаква форма на отчетност и справедливост за себе си и всички жени, които присъстваха на бдението, за да изразим нашия гняв и скръб за убийството на Сара Еверард от служител на столичната полиция“, каза Стивънсън.

„Радвам се, че полицията призна, че имаме основно право да протестираме, но оттогава това право беше допълнително ерозирано и подкопано от Закона за обществения ред. Нашите политици са тези, които възнаградиха Met с по-големи полицейски правомощия въпреки убийството на Сара Евърард и полицейското управление на бдението, което разкри дълбоко вкорененото женомразство в рамките на Met Police в международен план“, добави тя.

Стивънсън каза, че е „облекчена, че тази глава е приключила“ и тя „ще продължи да бъде солидарна с всички онези, които се борят за истина, справедливост и отговорност, произтичащи от расистка, женомразка или хомофобска полиция“.

Дания Ал-Обейд каза, че намира пътуването за „невероятно трудно, но много важно като човек, преживял домашно насилие и човек, който е бил провален от полицията в този контекст“.

Ал-Обейд каза, че се е почувствала „упълномощена да търси отговорност от полицията за това как се е отнесла към мен и към други жени, присъствали на бдението“.

Дания Ал-Обейд на снимката сред офицери на бдението. Дания Ал-Обейд на снимката сред офицери на бдението. Дилън Мартинез/Ройтерс

Тя добави; „Открих гласа си чрез този процес и най-накрая се чувствам чут. Оценявам, че Met Police призна нашите мотиви да присъстваме на него, но „лошо разочарован“ е подценяване. Чувствал съм се малтретиран, изоставен от полицията преди, по време и след бдението – не се чувствам защитен или в безопасност с никакви полицейски сили.“

Говорител на метеорологичната полиция каза в прессъобщение в четвъртък, че бдението в Clapham Common „се е състояло при извънредни обстоятелства, в разгара на пандемия, където ограниченията върху събиранията са били в сила поради основателни причини за общественото здраве и в дните непосредствено след най-ужасното убийство на Сара Еверард от действащ офицер от Метрополитен.

„Опитахме се да постигнем баланс, който признава правата на обществеността да протестира и да изразява своята скръб и тъга, като същевременно продължаваме да прилагаме съответното законодателство за Covid“, продължи говорителят.

„Ние работим всеки ден, за да превърнем Лондон в град, в който жените и момичетата могат да се чувстват и да бъдат в безопасност и където общностите могат да имат доверие и увереност в полицейската си служба.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР