Жени се опитаха да протестират в защита на правата си

...
Жени се опитаха да протестират в защита на правата си
Коментари Харесай

Сълзотворен газ срещу протест на жени в Кабул

Жени се пробваха да стачкуват в отбрана на правата си пред президентския замък в Кабул, в събота, само че талибаните ги посрещнаха със сълзотворен газ и и телевизионни фрагменти демонстрираха, че против тях е употребявано и принуждение, предадоха международните организации.

Има минимум един потърпевш човек, публицисти разпространиха видео на жена, от чиято глава тече кръв, съобщи ДПА.

През последните два дни афганистански дами се пробват да стачкуват в следения от талибаните Кабул. Те упорстват за тъждество, правдивост и народна власт и за съблюдаване на правата на дамите.

В събота активистките издигаха транспаранти с надпис: " Ние не сме дамите от 90-те ". Кадри в обществените мрежи демонстрираха група афганистанки, застанали против група въоръжени талибани, очевидно в развълнуван разговор. Някои от дамите кашлят, което е знак, че против тях е употребен газ. Една жена споделя, че е била бита.

Талибаните настояват, че ще съблюдават правата на дамите в границите на своята идея за шериата. Когато те управляваха Афганистан през 1990-те години, дамите трябваше да бъдат забулени от главата до петите, нямаха право да излизат от вкъщи без компаньон родственик, нито да вървят на учебно заведение или да работят.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР