Жена се обажда, задава въпроси за онлайн поръчки и иска

...
Жена се обажда, задава въпроси за онлайн поръчки и иска
Коментари Харесай

Внимавайте! Разкриха измама по телефона за източване на дебитни карти

Жена се обажда, задава въпроси за онлайн поръчки и желае въвеждане на данни в електронна платформа. За нов тип машинация алармират жители. Става дума за изтегляне на пари от персонални сметки.

Схемата за мнозина е леснопознаваема, само че постоянно в клопката попадат доверчиви хора. Първоначално се получава позвъняване по телефона с запитване дали сте удовлетворени от направена поръчка. След това стартират въпросите.

„ Хора, очевидно има някакъв нов тип машинация. Вчера ми звъняха и женски глас стартира с въпроса: “Доволни сте от поръчката си? ”. Съответно аз питах за коя тъкмо става въпрос. После последва въпрос: “Вие сте от София, нали? ”. Тук към този момент ми стана ясно, че нещо намирисва и отново попитах за коя поръчка става въпрос. След което последва конфузно безмълвие, благодариха и споделиха, че е неточност. Не знам каква тъкмо е схемата, само че четох за потърпевши към този момент хора, изтеглили им са пари от сметките, нямам концепция по какъв начин. Ако получите такова позвъняване – не потвърждавайте нищо с ”да ”, не давайте персонални данни и прочие!, “ написа Красимир Атанасов в обществената мрежа, съобщи Glasnews.

При единият от случаите се е присъединила гласова поща. Единственото, което се е записало на нея е „ добър ден “, след което е прекратена връзката. При другия – мъж вижда непознатия номер, само че съзнателно не подвига, откакто единствено минути преди този момент е прочел обява за евентуалната машинация.

„ Постоянно се написа по групи за чужд номер, който звъни. Жената се показва за Наталия. Относно покупка, която си направил. Аз автоматизирано затворих с благопожелание за лек ден. Повечето девойки са стигали до диалог, където се запитва от кой град си. Някои от тях споделят и за постигане на диалози с повече информация. Ще кача и лист с номерата, от които се звъни. Предполага се, че е скица за освен това, в случай че продължиш диалога. Съветът ми е да затваряте автоматизирано. При „ Обаждам се по отношение на покупката, която сте създали “, “ написа различен консуматор на Фейсбук.

„ На мен ми се случи, само че не съм дала данни, не знаех, че е машинация, само че ми се стори съмнително. Абсолютно същите думи ми споделиха, “ разяснява жена.

„ Има врътка с Еконт дето ти точат картата до момента в който се усетиш, “ усъмни се мъж.

В отговор му написаха: „ При нея те карат да си въвеждаш данните в една платформа “Купи с пощальон по Еконт ”, а тази услуга на Еконт я има, само че тя няма нищо общо с продажба на пратка с натрапен платеж… Дано не се връзва никой, че към този момент много се оплакаха… “

„ И на мен ми звъняха! Ужас, даже и не се замислих, че може да е някаква машинация. Добре, че не споделих съвсем нищо, “ пишат още.

„ Затова давайте дебитни/кредитни карти на дамите си, там най-малко е ясно къде отиват парите, “ пошегува се различен.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР