Жена на име Шохан Мухамед Али споделя пред Politico“, че

...
Жена на име Шохан Мухамед Али споделя пред Politico“, че
Коментари Харесай

Мигранти продължават да пристигат във френския град Кале

Жена на име Шохан Мухамед Али споделя пред „ Politico “, че единствено в границите на две седмици тя и фамилията ѝ за седми път са се пробвали да изоставен Франция с дребна лодка и да доближат до водите на Обединеното кралство . Седмият опит е претърпял неуспех , а фамилията е било хванато от бреговите управляващи. Сега, след тежко прекараната дълга, дъждовна нощ, през която полицията е конфискувала лодката, с която е трябвало да тръгнат, дамата се пробва да стопли себе си и изтощената си осемгодишна щерка Ая с чаша чай. Семейството остава да чака най-малко час, преди дружно с десетките други незаконни мигранти в осветената от неоновата светлина зала на автогарата да се насочи към първия рейс или трен назад към бежанските лагери , разпръснати към градовете Кале и Дюнкерк .

„ Уморена съм, просто съм толкоз изтощена, а и ми е толкоз студено “, споделя 41-годишната иракчанка, като не изпуска от взор синовете си, Аяд, на 12 години, и Амир, на 15 години, които седят на една скамейка, с качулки на главите и затворени очи.

Съвсем наоколо трима жандармеристи , облечени във военни униформи и бронежилетки, следят всяко придвижване на незаконните мигранти, като единият даже държи в ръка резервоар със сълзотворен газ , подготвен да го употребява при потребност.

Откакто през 2016 година управляващите отстраниха обширния мигрантски лагер, прочут като „ Джунглата “ в град Кале , френските и английските управляващи се концентрираха върху възпирането на мигрантите от опитите им за основаване на спонтанни лагери в района или за пресичане на Ла Манша – най-натоварения морски път в света, постоянно благодарение на препълнени надуваеми лодки. Към днешна дата обаче, както наподобява, са малко признаците, че напъните им имат изключително огромен резултат. През първата половина на тази година близо 13 000 души се подхванали такова пътешестване . Броят им е рекорден за сходен откъслек от време. Според неправителствени организации, които оказват помощ на бежанците, ограниченията, които управляващите са въвели в битката с този проблем, са довели до усложняване на живота на тези, които се осмеляват да рискуват, с цел да доближат до мечтаната от тях дестинация в търсене на по-добър живот. Мигрантите постоянно са принудени да живеят при извънредно тежки условия в лагерите. Строгите нови разпореждания в региона на миграцията и по-агресивната полицейска активност от страна на Франция и Обединеното кралство тласкат мигрантите да поемат по-сериозни опасности . Организацията на обединените народи /ООН/ е документирала 207 случая, в които мигранти са починали или са изчезнали безследно при опит да прекосят Ла Манша от 2016 година насам, като последният подобен случай е от 24 юни. Макар че репресиите не са съдействали за мечтаното ограничение на набезите, те са принудили доста хора да създадат няколко незаконни опита , преди да съумеят.

Мохамед Али и фамилията му живеят в немския град Кьолн в продължение на две години, откакто преди този момент са избягали от град Сулеймания в Ирак заради неналичието на прехранване и на налично опазване на здравето . Едва откакто немските управляващи оповестили, че имат намерение да депортират фамилията, то решило да рискува да дойде в Обединеното кралство, с вярата, че децата ще бъдат в сигурност и ще получат положително обучение .

„ Нямаме избор. Искам да опитаме още веднъж, “, споделя брачната половинка на Али, поглеждайки към щерка си.

Пътуванията с дребни лодки стават все по-опасни

Мохамед Али и Муса Адам са изгубили визия какъв брой пъти са се опитвали да доближат до Обединеното кралство през последните девет месеца.

„ Англия дава по-добри благоприятни условия, британският език е по-лесен и там има положителни учебни заведения и работа, “, сподели Али, висок 17-годишен младеж от Хартум, до момента в който приятеля му Адам, 16-годишно момче от Дарфур, кима в символ на единодушие .

И двамата другари са от Судан , само че се срещнали в един беден склад в Кале. Веднъж се пробвали, само че не съумели да се придвижат с дребна лодка, защото полицията е пробила надуваемия кораб, до момента в който той потеглял. Тъй като нямали пари да опитат още веднъж да пътуват по вода, момчетата пробвали да се качат неусетно на един камион – способ, който също крие доста опасности след въвеждането на гранични инспекции с високотехнологични скенери и издигането на километрични високи стени и бодлива тел към входа на тунела под Ла Манша.

За мигрантите , които живеят в Кале , вероятността да заминат за Обединеното кралство и да се открият трайно там е изключително привлекателна . Една от аргументите за това е, че след Брекзит, законът дава на мигрантите, които са били застрашени от депортиране от блока, втори късмет да изискат леговище .

Според специалисти парадоксално е, че точно Брекзит ще докара до това, че повече хора ще желаят да стигнат до Обединеното кралство. Силно афиширания проект на Обединеното кралство за изпращане на търсещите леговище в Руанда също не способства изключително за възпрепятстване на незаконните им опити за секване на границите. Откакто някогашният министър-председател Борис Джонсън разгласи, че е предложил за първи път концепцията за съдействие с  Руанда през април 2022 година, Ла Машнша са прекосили над 82 000 души – два пъти повече, в сравнение с през предходните две години. Около 7000 души сполучливо са осъществили пътуването през седмиците, откогато държавното управление на сегашния министър председател Риши Сунак одобри предлагането като закон на 22 април.

Според разбор на библиотеката на Камарата на общините на Обединеното кралство от 2014 година насам Обединеното кралство е платило на Франция най-малко половин милиард евро за защита на общата им граница. През 2023 година Лондон се ангажира да изпрати още 541 млн. евро до 2026 г.  Част от финансовите средства са отишли за активизирането на повече полицейски чиновници, оборудвани със специфични очила за нощно виждане, инфрачервени бинокли, високопроходими коли и дронове. Десетки камери наблюдават основни пътища и пътеки, водещи към плажовете по крайбрежието. Миналата година френските управляващи оповестиха, че са арестували близо 800 контрабандисти и са разрушили 49 мрежи за незаконни пътувания.

„ Нашите английски другари ни подлагат на критика, че не си вършим добре работата по наблюдението на 100-километровия сектор от крайбрежието, обиден от честите нападения на мигранти. Ако искахме да следим 100-километровата брегова линия 24 часа в денонощието, щяхме да имаме потребност от служител на реда на всеки 100 метра, 24 часа в денонощието. Можете да си визиите какъв брой би коствало това, “, разяснява Филип Миньоне , заместник-кмет на Кале, отговарящ за сигурността.

Неправителствени организации , които поддържат мигранти, осъждат остро тактиката за наложително изселване като жестока и неефективна.

„ Имаше лагери, които правеха едно и също в продължение на шест години. Това не оказва никакво въздействие върху броя на мигрантите, които ще преминат по крайбрежието или ще останат в лагерите, само че кара локалните поданици да бъдат в положение на непрекъсната паника, “, посочи Пиер Рокес , който управлява „ l’Auberge des Migrants “, локална организация с нестопанска цел.

Някои организации предизвестяват, че дейностите на управляващите постоянно пречат на работата им, да вземем за пример при разпределянето на храна за нуждаещите се. Представител на една от организациите, „ Human Rights Observers “, споделя, че са регистрирани десетки случаи, при които полицията или почистващите компании са разрязали палатките на мигрантите и даже са уринирали на местата, където те обитават. Самите мигранти се оплакват и от проблеми с психологичното здраве като посттравматичен стрес, тревога и меланхолия, свързани с несигурните условия на живот, насилието, корабокрушенията и прекарванията, които са имали, откакто са напуснали домовете си.

Над 459 млн. лева са приходите от пътни такси до края на юни 2024 година

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР