Жена е получила трансплантация на утроба, а донорът бил нейната

...
Жена е получила трансплантация на утроба, а донорът бил нейната
Коментари Харесай

Жена роди бебе с трансплантирана матка от собствената си майка

Ж ена е получила трансплантация на вътрешност, а донорът бил нейната майка. След интервенцията дамата сполучливо е родила момченце. Следователно бебето, наречено Мануел, се е развило в същата вътрешност, в която е отглеждана и майка му. 

„ Преди да се роди Мануел, разговарях с него. Казвах му, че аз съм се развивала в същата вътрешност ”, изяснява майката на бебето Майра пред каталунското радио в Барселона. 

Това е първият път, когато дете в Испания се ражда от вътрешност, дарена от личната му баба.

Първият път в света, когато бебе се роди от трансплантация на вътрешност майка-дъщеря, беше в Швеция през 2014 година, когато Емели Ериксон роди наследник от утробата на майка си в университетската болница в Гьотеборг. 

Майра не съумя да забременее със личната си матка заради заболяване, известно като синдром на Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH), което е рядко вродено заболяване, което възпрепятства развитието на женската репродуктивна система. Синдромът на MRKH визира към една на всеки 4500 дами и се характеризира с дребна или изчезнала матка и скъсена вагина. Жените, страдащи от MRKH нормално не могат да забременеят. 

Майра и майка ѝ са се свързали с Hospital Clinic de Barcelona, която изследвала раждането на бебета от трансплантирани утроби, надявайки се да се подложат на процедурата.  

" Мислех си: в случай че умра, ще умра щастлива, правейки това, което желая, а майка ми ме поддържа ", споделя Майра. 

Трансплантациите на матка са необикновено комплицирани процедури, изискващи хистеректомия на донора и реципиента, последвана от сполучливо присаждане на донорската матка в реципиента. 

„ Майра в миналото е била в утробата, която в този момент е вътре в нея. Това е здравно знамение, което заслужава огромно почитание и е резултат от опита на отличен екип от експерти, които са го създали допустимо. Това е безспорна смяна на парадигмата в медицина ", споделя в изказване Франсиско Кармона, началник на гинекологичната работа в Hospital Clinic de Barcelona.  

След трансплантацията при започване на 2022 година Майра се е подложила на лекуване за неплодородие, с цел да забременее. Тя е минала през на ин витро процедури. Майра забременяла, а бебето се родило със секцио. Пациентките с трансплантирана матка не се поучават да раждат естествено. 

Само осем лечебни заведения в света правят тази процедура. 

" Дарената вътрешност на по-възрастна жена е също толкоз удобна за бременност, колкото и тази на по-млад донор ", споделят лекарите.  
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР