Жена даде около 400 000 лева и златни накити на

...
Жена даде около 400 000 лева и златни накити на
Коментари Харесай

Телефонни измами - защо хората все още се подлъгват

Жена даде към 400 000 лв. и златни украшения на телефонни измамници в София

Шокираща телефонна машинация. Става дума за към 400 000 лв. и златни украшения. Случва се в столицата сред 2 и 6 юни, а пострадала е 65-годишна жена. Измамена е по схемата " подпомагане на полицията " сякаш за залавяне на хакери и измамници, споделя Нова тв.

Дни наред жертвата на обира обикаля адреси и оставя парите на части.  Първия ден - към 3000 лв. при кофа за отпадък на столичната улица " Гогол ".  На 3 юни, още веднъж в същия регион, оставя 104 000 лв., 30 000 евро и долари. Два дни по-късно на ул. " Цар Асен " – още  210 000 лв.. Полицията търси причинителите.

Този случай не е единствен по мащаба си. През септември 2015 година стара жена от село Първомай също даде на телефонни измамници над половин милион лв.. Парите били прибрани в сейф, за който дамата нямала ключ. Затова дала на мошениците ъглошайф, с който да разбият касата. Престъпниците й обяснили, че внукът ѝ е потърпевш и се нуждае от незабавна интервенция. Двама души бяха арестувани по случая. 

През декември 2016-а година 76-годишна жена от София даде над 100 000 лв.. Както и в последния случай, дамата дни наред давала разнообразни суми на измамниците, до момента в който в последна сметка сумата набъбнала до 100 000 лв..  Случаите, в които става дума за по-малки суми са стотици, евентуално са хиляди и по този начин се трансформира в бизнес за милиони.

Това е най-успешната скица през последните години, при която се спомага на полицията  за задържане на телефонни измамници или причинители на други закононарушения. Често пъти тази скица е преплетена с класическите схеми на телефонните измами, а точно искане на пари за лекуване на непосредствен родственик. Често има и детайл на опасността ”, разяснява в „ Събуди се ” гл. контрольор Златка Падинкова, шеф бранш „ Измами ” към Главна дирекция „ Национална полиция ”.

Измамниците станаха много изобретателни и хората не могат да се ориентират . Ние постоянно даваме информация за това по какъв начин тъкмо протича една машинация, само че постоянно тя търпи разнообразни модификации и в действителност това заблуждава хората, на които даваме препоръки ”, разяснява още Падинкова.

Тя предизвести хората, че получат ли телефонно позвъняване, при което без значение кой и по какъв мотив им желае пари, значи наложително се касае за телефонна машинация.

„ Оказва се, че превантивната акция на Министерство на вътрешните работи и апелите да се спомага на полицията в действителност се имплементира в сюжетите на телефонните измамници ”, добави Златка Падинкова.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР