Желязото е едно от най-важните хранителни вещества във вашата диета,

...
Желязото е едно от най-важните хранителни вещества във вашата диета,
Коментари Харесай

6 странни признака, че имате недостиг на желязо

Желязото е едно от най-важните хранителни субстанции във вашата диета, защото оказва помощ на разнообразни протеини да доставят О2 на тялото ви. Истината е, че дефицитът на желязо е измежду най-честите здравословни проблеми и се дължи на непълен банкет на артикули от скотски генезис като алено месо, риба, птици.
Недостигът на желязо се среща основно при бременни дами, дребни деца, дами с тежък месечен цикъл, хора, които постоянно подаряват кръв, вегетарианци или вегани.

9 нужни субстанции, които не трябва да се предозират
Дефицитът на желязо се демонстрира на три стадия, като най-тежкият е анемията - положение, при което в организма ви няма задоволително желязо, с цел да се сътвори хемоглобин,, който дава отговор за доставянето на О2 в тъканите. Това води до понижаване на броя на алените ви кръвни кафези, което провокира отмалялост, замаяност, бледа кожа или зной.
Анемията може да се прояви и посредством някои много странни неща оттатък нормалните признаци. Ето шест такива, за които би трябвало да следите.
Имате вкус към неща, които не са храна
Ако сте яли земя или пръст като дете, може да сте имали дефицит на желязо. Изследователите към момента се пробват да схванат за какво хората с тежък стоманен недостиг имат предпочитание за ястие на нечистотия, глина, царевично нишесте, бои, картон и даже почистващи препарати.

Червената леща – необикновено потребна
Състоянието се назовава " пика " и може да бъде мъчно да се улови, основно тъй като хората се срамят да признаят, че имат тези странни пристрастия. Това нормално се случва при дребни деца или бременни дами, само че проблеми демонстрират, че и възрастните хора могат да имат пика.
Ноктите ви са нежни или вдлъбнати
Въпреки че може да наподобяват несвързани с останалата част от тялото ви, ноктите в действителност могат да кажат доста за вашето здраве. Наред със слабите и нежни нокти, вдлъбнатините също са показателни за главен стоманен проблем.
Устните ви са сухи и напукани
При мраз или в случай че въздухът в стаята е изсъхнал, първата реакция е да облизвате устните си. При хората с дефицит на желязо се следи освен напукване, само че и разцепване в ъглите на устните. Това може да затрудни храненето, усмивката или даже говоренето.

Неспокойни крайници
Случва ли ви се да седите и да имате желанието непрекъснато да мърдате краката си, тъй като усещате изгаряне, дърпане, изтръпване или гъделичкане? Лекарите към момента не са изцяло сигурни какво предизвиква това положение, само че някои проучвания демонстрират, че ниските равнища на желязо може да са причина за този проблем.
Езикът ви е необичайно издут
Друг не толкоз явен признак на стоманен недостиг е атрофичният глосит, прочут също като издут и гальовен език. Езикът се уголемява до точка, в която той наподобява равен. Подуването може да аргументи проблеми с дъвченето, преглъщането или говоренето.
Непрекъснато имате предпочитание да дъвчете лед
Желанието за лед е характерна форма на пика и е един от най-честите признаци на тежък стоманен недостиг. Въпреки че аргументите за това предпочитание са неразбираеми, някои специалисти считат, че дъвченето на лед усилва бдителността при хора с дефицит на желязо.

Как да приемате задоволително желязо
Жените на възраст сред 19 и 50 години би трябвало да се стремят да одобряват минимум 18 мг дневно желязо (27 мг, в случай че сте бременна), до момента в който мъжете могат да се придържат към 8 мг. Можете елементарно да покриете тези дози като консумирате стриди, говеждо месо, риба и пиле.
Наред с това яжте и храни, богати на витамин С, с цел да увеличите усвояването на желязото.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР