Желязков участва в тържествената заря-проверка в града по повод Националния

...
Желязков участва в тържествената заря-проверка в града по повод Националния
Коментари Харесай

Росен Желязков: Трети март е денят, в който България застана гордо на картата на Европа

Желязков взе участие в тържествената заря-проверка в града във връзка Националния празник и 146-ата годишнина от Освобождението на България.

Казанлък заема изключително място на картата на българския исторически летопис, означи Росен Желязков. Това по думите му е град, който познава и героизма, и величието, познава и разрушението, и опустошението, град два пъти освобождаван. Той напомни, че през юли 1877 година в този прелестен град на Розовата котловина влизат киевските хусари, посреща ги църковният кънтеж на камбаните, отслужена е тържествена литургия, празненство царува по улиците. Тук е проведена първата военно-полева болница в девическия манастир под управлението на опълченеца доктор Мирков, уточни ръководителят на Народното събрание.

Снимка: Народно събрание

Казанлък заема значимо стратегическо място, акцентира Росен Желязков. Той означи, че Казанлък е предвестител на Сан Стефано, в този град братът на император Александър Втори Николай Николаевич води договаряния с турските пълководци и обрисуват границите на жадувания български суверенитет в границите на Българската екзархия, граници, които ще бъдат лелеяна фантазия за генерации българи. В този град се обрисува българският народен блян и доста малко не доближава успеха във войната и вследствие на това - освобождението на България, да стане факт още тогава, уточни той и напомни героизма на опълченците на Шипка.

Казанлък е град на герои, част от градовете и селата на поробена тогава България, които със своята всеотдайност извоюват свободата на Отечеството, което няколко години по-късно ще бъде съединено и няколко десетилетия по-късно ще бъде оповестено за без значение, акцентира ръководителят на Народното събрание.

Снимка: Народно събрание

Това през днешния ден ни дава мотив за национална горделивост, мотив да славим и да тачим нашите предшественици, да се усещаме горди и ни задължава да бъдем почтени за тяхното дело, добави той. Нека да се поздравим с 3 март, тъй като това е денят, в който България беше освободена, получи своя народен суверенитет и застана гордо на картата на Европа като страна равноправна с останалите европейски нации, добави той.

На тържественото отбелязване участваха народни представители, кметът на Казанлък Галина Стоянова, регионалният шеф на област Стара Загора Ива Радева, Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан, общински съветници, кметове на обитаеми места, доста жители.

" В навечерието на 3 март децата от Казанлък направиха своите стихотворения в памет на починалите и в чест на Националния празник ", сподели кметът на общината Галина Стоянова. " Те записаха стиховете и страстите си по отношение на Трети март. Краят на тази детска страст ще приключим със стихотворението на Валентин Йорданов ", уточни тя и поздрави своите съграждани с Националния празник на Републиката.

На церемонията в Казанлък участваха кметът на общината Галина Стоянова, регионалният шеф Ива Радева, заместник-областният шеф на Габрово Даниела Маринова, съветниците на президента Румен Радев Димитър Здравков и Александър Пулев, командирът на 61 Стрямска механизирана бригада бригаден военачалник Маргарит Михайлов, представители на локални и държавни институции, общински съветници, жители.

Тържествата започнаха с водосвет за здраве и благопреуспяване на българския народ, отслужен от старозагорския митрополит Киприан и гала по издигане на националния байрак пред постройката на Община Казанлък. Празникът продължи на площад " Севтополис " с прожекция на кино лентата " Опълченците на Шипка " на режисьора арх. Пламен Мирянов и с поетична комбинация и приключи с тържествена заря инспекция.

Честванията във връзка Трети март не престават на следващия ден край Паметника на свободата на връх Шипка.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР