Железопътният транспорт е позабравената движеща сила на икономиките, с който

...
Железопътният транспорт е позабравената движеща сила на икономиките, с който
Коментари Харесай

„Влакът е бъдещето“: Как бе обновена жп гарата в Стара Загора?

Железопътният превоз е позабравената движеща мощ на стопанските системи, с който е даден подтик на развиването на градовете и през годините е оказал помощ за свързването на най-отдалечените райони по света. С прехода към стабилно и зелено развиване железницата има капацитета да възвърне предходния си искра. В редица европейски страни това към този момент се случва, до момента в който България към момента се пробва да сложи фокуса върху развиването и модернизацията на този екологичен тип превоз.

Все отново страната ни извършва редица планове, финансирани с евросредства, за строителство и възобновяване на стоманените пътища, а и на жп гарите. Последната актуализирана станция е тази в Стара Загора. За провокациите и осъществяването на дейностите екипът на Econimic.bg беседва с Ана Антова, представител на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ и началник на плана.
Защо се постанова?
Гарата е проектирана през 70-те години, като влиза в употреба през 1982 година Оттогава до старта на обновяването ѝ през 2020 година не е осъществяван главен ремонт, а единствено козметични ремонти. В резултат приемното здание губи блясъка си и става недружелюбно за ползвателите.

Ужасяващо беше положението ѝ. Беше извънредно амортизирана. Много неща бяха изпочупени, архитектурата беше безусловно остаряла. Наистина беше в неприятно положение “, споделя Антова.

Така е направен план, въз основата на който да се възнамерява реновирането на всички съоръжения и системи, с цел да се вкара постройката в сходство със актуалните градивни правила.
Предизвикателствата
Същинските строителни действия започват през 2020 година, като първичният период за обновяването на гарата е октомври 2021 година Реално обаче обектът бе открит единствено преди седмица, т.е. закъснението е от порядъка на 2 години. Антова споделя, че това са провокациите, с които се е сблъскал екипът.

По думите ѝ забавянето се дължи на военните дейности на територията на Украйна. Тогава доста от доставките стартират да закъсняват, а някои материали би трябвало да бъдат сменени с други. Допълва, че са се търсили и различни източници на материали.

Това на процедура сложи изпълнителя в обстановка на форсмажорни условия и договорът беше за известно време спрян. “

Второто предизвикателство идва това лято, на 23 август, когато пороен дъжд наводнява целия партер на гарата. Антова споделя, че водата унищожава материали, които са складирани в сутерена на постройката и унищожава към този момент изпълнени строително-монтажни действия. Асансьорите и ескалаторите, които са към този момент инсталирани, са компрометирани, защото елементи от тях също са наводнени.

На процедура този дъжд се яви като второ форсмажорно събитие по този контракт и  в допълнение забави реконструкцията. “

По време на ремонтните действия гарата не е серпантина да действа. Това, съгласно Антова, също е предизвикателство, което НКЖИ среща на всички гари – да може по едно и също време с осъществяване на строително-ремонтните действия, гаровите комплекси да действат.

Организацията е комплицирана, защото би трябвало да се обезпечи сигурност на гаровия личен състав, на пасажерите, на служащите също. Имаше доста провокации и имаше много неудобства за всички. За благополучие всички демонстрираха схващане. “

Първоначалният план на гарата е изменен, защото жителите на Стара Загора са недоволни от заложения жълт цвят. Те упорстват зеленият да се употребява, защото е знак на града. НКЖИ се преценява и сега гарата е изпълнена в зелен цвят, комбиниран с черно, бяло и сиво.
Нов живот
След обновяването гарата се разсънва за нов живот. Напълно актуализирана е цялата постройка, както и всички системи и съоръжения по нея. Фоайето е към този момент топло и приветливо. Антова споделя, че гаровият комплекс е изцяло енергийно ефикасен. Освен че всички съоръжения са актуализирани и са енергоспестяващи, на покрива са инсталирани и фотоволтаици с мощ 30 киловата.

Гарата е извънредно енергоемка откъм системи, които ръководят придвижването на влаковете. Това е огромна гара, в която има доста съоръжения, свързани с придвижването на влаковете освен в региона на гаровия комплекс, само че в региона на Южна България. “

Покривът е плосък и няма никакъв проблем при потребност и обезпечено финансиране да бъде разширена фотоволтаичната система.

По отношение на пасажерите е обезпечено безвредно и елементарно напредване за мъчно преносими лица. Изградена е топла чакалня. Санитарните пространства са ремонтирани, като са обезпечени и места за преповиване на бебета. На гарата е планувано и пространство за огромен магазин, който да се отдава чартърен.

Вътре в приемното здание са обезпечени павилиони, има обособено място за бистро, които живот и здраве скоро ще стартират да действат. “

За гаровия личен състав, в това число касиерките, комфортът е обезпечен, като са главно ремонтирани касите. Две от тях са особено предопределени за хора с понижен слух.  

Пероните на гарата са 3, като по плана са актуализирани покритията на 2-ри и 3-ти перони. Предстои по идващ план да бъдат въведени системи за сигнализация и телекомуникация. 

Гарата е районен център на НКЖИ и на нея се организират образования. Именно поради това е актуализирана и конферентната зала. Инсталирано е видеонаблюдение, а акустиката във фоайето е усъвършенствана с помощта на конфигурирани акустични пана за звукопоглъщане.

За всички са обезпечени комфорт и улеснения за безусловно европейско потребление на гаровия комплекс. “

В подлеза на гарата е направена галерия със фотоси на експонати от Регионалния исторически музей. Така НКЖИ прави поклон към града и жителите, споделя Антова.

Надявам се да имат шанс тези пана, те основават положително въодушевление в подлеза и всеки, който изчаква влака, може да се запознае с историята на града, която в действителност е доста богата и любопитна. “
„ Влакът е бъдещето “
Като същински визионери, при построяването на гарата през 20-ти век строителите вграждат капсула на времето в една от стените. Посланието е „ Влакът е бъдещето. “ Тя е открита по време на обновяването на обекта, като началникът на гарата е показал съответното място, на което е била вградена.

Железницата е място, на което хората не просто работят, а сърцата им са там. Голяма част от тях са потомствени железничари. Началникът на гарата знаеше от своя родственик, че тук има сложена капсула на времето, даже знаеше къде е “, споделя Антова.

На формалната гала тази капсула бе върната на достоверното си място в ниша, особено построена, тъй че да се вижда от посетителите. До нея бе сложена и нова капсула на времето със наследство за идните генерации.
Значението на европейските средства
Действително опциите на България за възобновяване и насърчаване на жп инфраструктура не са изключително огромни, поради обстоятелството, че плановете са доста скъпи. Железницата е скъпо наслаждение и в този смисъл европейските стратегии са извънредно скъпи и за възобновяване, и за развиването на жп мрежата, както и на гаровите комплекси “, показва Антова.

Тя добавя, че финансирането като развой е мъчно, както и отчитането на плановете. Процедурите са много мудни, което от време на време слага в неуместна обстановка изпълнителите. Посочва също, че въпреки това „ тези процедури са нужни, с цел да бъде несъмнено, че парите са вярно разходвани. “

Проектът е съфинансиран по линия на Европейския фонд за районно развиване посредством Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ 2014 – 2020 година Стойността му е 12 млн. лева, като 2 млн. лева са обезпечено от НКЖИ, а останалата част от програмата.

Изпълнител на обекта е ДЗЗД „ Европейска жп гара Стара Загора “, в което вземат участие компаниите „ Парсек Груп “ ЕООД, „ Престиж бизнес-93 “ ООД, „ Бигла – III “ OOД и АТМ ЕООД.

Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и отзиви обаче принадлежат напълно на техния(ите) автор(и) и не отразяват безусловно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската комисия. За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито Европейската комисия.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР