Железопътните работници в цяла Гърция започнаха еднодневна стачка след влаковата

...
Железопътните работници в цяла Гърция започнаха еднодневна стачка след влаковата
Коментари Харесай

Железопътните работници в Гърция стачкуват, докато гневът след катастрофата нараства

Железопътните служащи в цяла Гърция започнаха еднодневна стачка след влаковата злополука във вторник, при която починаха най-малко 43 души. В изказване на профсъюза, представено от „ BBC “, се показва:

„ Болката се трансформира в яд за десетките починали и ранени сътрудници и съграждани. “

След митингите в Атина, Солун и Лариса, е последвало подаване на оставки . Същевременно към момента има спасители около авариралите вагони, търсейки жертви. Според спасителя Константинос Иманимидис това е бил „ най-трудният миг “ , уточнявайки пред „ Ройтерс “, че „ вместо да избавят животи, би трябвало да извличат тела “.

 Разчистване на останките
Разчистване на останките. Снимка: Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – Hellenic Red Cross, Фейсбук

Припомняме, че. Пътнически трен , пренасящ 350 души, се е сблъскал с товарен трен , откакто и двата са се озовали на едни и същи релси. В резултат на удара предните вагони са избухнали в пламъци.

Протестът на железопътните служащи е почнал в 06:00 локално време и е засегнал националните железопътни услуги и метрото в Атина. Мнозина в Гърция гледат на злополуката като на предстояща акцидент, а синдикатът упрекват „ неуважението “ на държавните управления към гръцките железници и считат, че това е довело до „ трагичния резултат “.

59-годишният шеф на гарата в Лариса е упрекнат в непредумишлено ликвидиране по несъобразителност и трябваше да се яви в съда през днешния ден. Той отхвърли каквото и да е нарушаване, като счита, че злополуката е вследствие на техническа щета .

Министърът на превоза на страната подаде оставка след случая, заявявайки, че ще поеме отговорност за „ дългогодишните провали “ на ръководещите да поправят железопътната система, която не е годна за XXI век. Междувременно държавното управление даде обещание без значение следствие и правдивост . Предположението на премиера Кириакос Мицотакис , че повода е „ трагична човешка неточност “ , обаче провокира яд .

В сряда стачкуващи влязоха в конфликти с полицията пред „ Hellenic Train “ в Атина, където се намира централата на компанията, която дава отговор за поддръжката на гръцките железници. Беше употребен сълзотворен газ , за ​​да разпилян протестиращите, които хвърляха камъни и палеха огньове по улиците.

 Разчистване на останките
Разчистване на останките. Снимка: Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – Hellenic Red Cross, Фейсбук

На безмълвно бдение в Лариса в памет на жертвите на случая един стачкуващ сподели, че усеща, че бедствието от дълго време е настъпило.

„ Железопътната мрежа изглеждаше проблематична, изтощена и със зле заплатен личен състав “, сподели студентът по медицина от Кипър Никос Сава пред организация AFP. Според него задържаният шеф гара не би трябвало да заплаща цената „ за цяла една болна система “.

„ Това е неприемлив случай. Познаваме тази обстановка от 30 години “ , сподели пред Агенция Франс Прес лекарят от Лариса Костас Баргиотас.

Много от пасажерите във влака са били студенти на към 20 години, завръщащи се в Солун след дълъг уикенд, отдаден на гръцките православни пости.

Говорителят на пожарната Василис Вартакогианис сподели, че температурите в първия вагон – който избухна в пламъци – са достигнали 1300C , което прави „ мъчно идентифицирането на хората, които са били вътре “ . Близките им са дали ДНК проби , с цел да подкрепят напъните за идентифициране, като резултатите се чакат през днешния ден.

 Разчистване на останките
Разчистване на останките. Снимка: Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – Hellenic Red Cross, Фейсбук

Костас Мализос , неотдавна пенсиониран хирург и почетен професор в гръцкия университет в Тесалия, се е завърнал на работа , с цел да оперира ранени пасажери.

„ Сега сме във фаза на опити да сравним човешките елементи, открити на мястото на злополуката, и да ги сравним с ДНК “, сподели той пред „ BBC “.

Местни медии оповестиха, че повече от 10 души към момента са в неопределеност , до момента в който Гърция съблюдава тридневен народен печал. Според проф. Мализос е мъчно да се каже какъв брой хора са в неопределеност. Той също по този начин се усъмни по какъв начин министър-председателят е могъл да стигне толкоз бързо до заключението, че е човешка неточност. Според него е належащо необятно без значение следствие.

„ Това е злополучие, това е злополука. Семействата плачат довечера. За страдание, по-голямата част от изгубените хора са млади студенти. Те са напуснали дома си, щастливи след дългия уикенд, с цел да отидат да учат или да видят роднините си и в никакъв случай няма да стигнат до тях. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР