Железопътни превозвачи се оплакаха от новите по-високи цени на транспортните

...
Железопътни превозвачи се оплакаха от новите по-високи цени на транспортните
Коментари Харесай

Железопътни превозвачи се оплакаха от новите цени на транспортните такси

Железопътни превозвачи се оплакаха от новите по-високи цени на транспортните такси за изполозване на релсовите направления в страната, които влязоха в действие от 1 ноември. Според частните превозвачи в някои случаи нарастването на таксите е съвсем тройно спрямо досегашните цени и това е фрапиращо и непостижимо за сектора. В отговор от транспортното министерство разясниха, че нарастват единствено експресните услуги за непланирани транспорти, предлагани от Национална компания „ Железопътна инфраструктура “.

Таксите за потребление на железопътната инфраструктура от частни превозвачи са нараснали съвсем тройно 1 ноември и това е непостижимо за сектора, разяснява ръководителят на Асоциацията на предприятията в железопътния превоз Пенко Несторов. Той даде образец с таксата за издаване на разписание, която по думите му е увеличена неуместно, а също така е противозаконна.

От НКЖИ прецизираха, че от началото на 2024 година се възнамерява таксата за прекосяване на влакови композиции да бъде понижена с към 35%. А в този момент нарастване има единствено за услуги и за експресно заявяване на график за непланираните товарни транспорти отвън годишното разписание, като цените ще се трансформират съгласно 3 цени – общоприета, естествена и експресна. Транспортните компании обаче дефинираха тези известия като шикалкаване

Железопътните компании упрекнаха управляващите в липса на разговор. В отговор транспортният министър Георги Гвоздейков посочи, че в никакъв случай не е отказвал среща с сектора и добави, че превозвачите очевидно търсят сензация.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР