Железопътната линия до границата ни с Турция ще струва 118,5

...
Железопътната линия до границата ни с Турция ще струва 118,5
Коментари Харесай

Жп линия до границата с Турция ще струва 118,5 млн. лева

Железопътната линия до границата ни с Турция ще коства 118,5 млн. лв.. В регионалната администрация в Ямбол е получено писмо от Министерството на превоза с предварителните планове. Предпроектните изследвания се чака да стартират в най-кратки периоди. Това съобщи регионалният шеф на Ямбол Георги Чалъков, представен от Българска телеграфна агенция. 

Линията ще се употребява както за товарен, по този начин и за пътнически транспорт. Проектът планува 83 млн. лв. за електрификация и възобновяване на 43,6 км ж.п. линия сред Ямбол и Елхово. Заложени са над 20 млн. лв. за реконструкцията на ж.п. гарата в Елхово.

" Индикативната стойност на интермодалния терминал е 15,5 млн. лв.. През него ще става претоварването от пътен на железопътен превоз. Финансирането се чака да бъде обезпечено през новите Кохезионни фондове, както и по линия на Зелената договорка ", изясни регионалният шеф.

По думите му, железопътната автомагистрала сред Ямбол и Одрин ще облекчи неимоверно повишения през последните години трафик през ГКПП  " Лесово ".

" Всяка година товарният поток се усилва с към 20%, а нашата инфраструктура не може да го поеме. Новото трасе ще понижи и трафика през съществуващия железопътен преход Свиленград – Капъкуле при Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ". Освен това този тип превоз остава един от най-екологичните и най-евтините. Проектът ще има позитивно отражение върху икономическото развиване на района. Съвременната инфраструктура ще притегли вложители за създаване на логистични бази и предприятия. ", уточни Чалъков.

Задействана е към този момент и процедурата за разширение на пътя сред Ямбол и Граничен контролно-пропусквателен пункт " Лесово ". " Идеята е да стане четирилентов, като това ще разтовари трафика и ще обезпечи по-добра съгласуваност с автомагистрала " Тракия ". Има голяма потребност и от неговото реализиране, защото сегашният път не може да поеме големия поток. В същото време бързо се износва, някои сектори сега са в ремонт, само че с този трафик, пътят няма да издържи повече от една – две години ", акцентира регионалният шеф на Ямбол. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР