Железопътна линия между Македония и България да бъде готова до

...
Железопътна линия между Македония и България да бъде готова до
Коментари Харесай

Ще имаме железопътна линия между България и Македония до 2023 г.


Железопътна линия сред Македония и България да бъде подготвена до 2023 година вместо оповестената по-рано 2025 година, чакат генералният шеф на общественото дружество "Македонски железници – Инфраструктура" Ирфан Асани и генералният шеф на Директива за птиците „ Национална компания „ Железопътна инфраструктура ” Красимир Папукчийски.

На среща в Скопие, Асани и Папукчийски споделиха, че е приоритет построяването на железопътния дял от Коридор № 8, по който, съгласно направените изследвания, дневно би трябвало да пътуват 10 двойки товарни влакове по линията Скопие-София.

„ Вече започнахме разглеждане на разновидностите за проектантска компания и с помощта на разбирателството сред двете страни, в това число и на нас като сътрудници, търсим способи да намерим вид до 2023 година да имаме железопътна линия с построяването на тунела на Деве хълм. И двамата си поставихме цел през 2023 година да се поздравим на входа на тунела, т.е. да отпразнуваме към този момент построената линия и да пуснем първия трен Скопие-София ”, сподели Папучийски.

Македонският дял от железопътната линия обгръща построяването на три секции, Куманово-Беляковци (31 км), единствената, за която са почнали строителни действия, Беляковци-Крива Паланка (32 км) и Крива Паланка-Деве хълм (23 км), а свързването би трябвало да бъде с построяването на тунел от 2 400 метра на граничния пункт Деве хълм.

Досега са обезпечени 60 милиона евро.

„ Първият стадий от Куманово до Беляковци се построява, за втория стадий от Беляковци до Крива Паланка сме преди оповестяване на търг за строителство, а за третата права са планувани 60 милиона евро, които ще бъдат разполагаем доста бързо, а страната към този момент договаря за обезпечаване на останалата част от парите “, обясни Асани.

„ Вече имаме осем километра нова линия, от Куманово до Беляковци, която е пусната в употреба и по нея се транспортират първични материали “, уточни той.

За втората права се чака до края на годината да се подпише контракт за строителство и до пролетта на идната година да стартира създаване.

Общото финансово създаване на железопътната линия до България, план, почнал преди 25 години, се прави оценка сред 600 и 700 милиона евро. /МИА, БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР