Железният светилник по романа на Димитър Талев е в афиша

...
Железният светилник по романа на Димитър Талев е в афиша
Коментари Харесай

Български класики в Нов театър - НДК

" Железният светилник " по романа на Димитър Талев е в афиша на Нов спектакъл - НДК, на 17 януари от 19,30 ч. Драматизацията и режисурата са на Бойко Илиев, сценография - Теодор Даскалов, костюми - Жанета Иванова. Участват Филип Дончев, Филина Петрова, Йоана Иванова, Марияна Бранкованова, Николай Сяров, Яцек Янков. Постановката е продукция на ТМЦ - Разград.

" В " Железният светилник " неведнъж се приказва за " робския греховен дух в забъркания, печален живот... на целия този народ, който живееше от епохи в злочестина, в бедност, в непрекъснат боязън и неустановеност ", само че приключва със сватбата на Лазар и Ния, тяхната трагична обич стига до щастлива развръзка. Животът продължава, макар мрачната покруса в фамилията на Глаушеви. Талев доста добре знае, че любовта освен свързва, само че и разделя хората, че освен възвисява, само че и погубва, че освен ражда, само че и умъртвява, че води освен към благополучие... Загубил своята обичана, зографът Рафе Клинче я претворява още веднъж в иконостаса, който сътворява за черквата, където да се служи на наш, български език, и вплетените изобретателно в дървото облици на двамата влюбени, да ни въодушевяват, преклонени пред гения на Твореца! ", написа режисьорът Бойко Илиев.

Средващата вечер - на 18 януари от 20,30 ч., ще бъде показана " Търновската кралица " по едноименната повест на Емилиян Станев. За първи път на театрална сцена оживява непреходната творба на Емилиян Станев, драматизирана от правилния на българските класици режисьор Бойко Илиев. Костюми - Жанета Иванова, сценография - Теодор Даскалов. Участват Елена Петрова, Яцек Янков, Мариела Топалова, Таня Карбова, Николай Сяров, Веселин Борисов, Марияна Бранкованова, Цветана Благоева. Постановката е продукция на държавна такса " Антон Страшимиров " в Разград.

" Антихрист " по едноименния разказ на Емилиян Станев може да гледаме на 20 януари от 19,30 ч. Драматизация и постановка - Бойко Илиев, в функциите са Елена Петрова, Веселин Калановски, Ники Сотиров и Любомир Ковачев. Постановката е продукция на Нов спектакъл - НДК. " Драматизацията на " Антихрист " от Емилиян Станев си е своего рода " полуда ", само че бих споделил " наложителна полуда ". В едно време на глобализация " Поучително житие на грешника и смешника Теофил за митарствата на душата му ", по този начин назовава първоначално своя разказ създателят, звучи извънредно модерно, защото с отварянето на границите " митарствата на душите ни " сякаш набират нова мощ ", показва Бойко Илиев.

" В часа на синята мъгла " ще се потопим на 28 януари от 19,30 ч. Режисьор и създател на драматизацията е Бойко Илиев, Нина Пашова е художничка на постановката. Образите пресъздават Елена Петрова, Иван Радоев и младата актриса Мариела Топалова. Продукцията е на Нов спектакъл - НДК, осъществена с поддръжката на Министерството на културата. Спектакълът е отдаден на 140-годишнината от рождението на поета. Изграден е по кореспонденцията на Яворов с Лора и Мина.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР