Желанието на САЩ и НАТО да нагнетят напрежение в ситуацията

...
Желанието на САЩ и НАТО да нагнетят напрежение в ситуацията
Коментари Харесай

Русия възразява срещу членството на Швеция в НАТО

Желанието на Съединени американски щати и НАТО да нагнетят напрежение в обстановката със сигурността е повода Русия да възрази против участието на Швеция в Северноатлантическия алианс. Това съобщи съветският дипломат в Швеция Виктор Татаринцев в изявление, оповестено във вестник Aftonbladet.

" Ако Съединени американски щати и НАТО не бяха предизвикали и влошили обстановката към Украйна, ние нямаше да възразим против присъединението на Швеция към НАТО. Бихме почели решението на Швеция. Но в този момент обстановката със сигурността в тази част на Европа се промени фрапантно. Разширяването на НАТО е най-голямата опасност за Русия “, сподели дипломатът.

Той беше запитан дали кралството, съгласно него, би трябвало независимо да реши дали да влезе в НАТО или не. " Ние не споделяме това на Швеция. Ние споделяме това на НАТО и Съединени американски щати. Това не е въпрос единствено на двустранни връзки сред Русия и Швеция. Това е фундаментален и изчерпателен въпрос ", отговори Татаринцев.

Той не разяснява по какъв начин влизането на Швеция в алианса ще съставлява опасност за сигурността на Руската федерация. " Не желая да злоупотребявам по тази тематика. От шведска страна не виждам желание за присъединение към НАТО в близко бъдеще ", сподели посланикът.

Дипломатът изрази страдание за прекомерно тясното съдействие сред Швеция и Северноатлантическия алианс и замразяването на контактите с Русия във военната област. " За създаване на доверие и подсилване на сигурността е належащо да се поддържа контакт и с двете страни. Липсата на военни контакти с Русия не е от изгода за Швеция ", акцентира съветският дипломат./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР