Желанието на българина да купува имоти чрез кредит не само,

...
Желанието на българина да купува имоти чрез кредит не само,
Коментари Харесай

Жилищните кредити в България достигнаха 14-годишен рекорд

Желанието на българина да купува парцели посредством заем освен, че не е секнал, само че доближава нови върхове. Доказателство за това са последните данни на Българската национална банка, които сочат, че през октомври 2023 година растежът на жилищните заеми е достигнал най-високия си ритъм на напредък от над 14 години насам (през юни 2009 година жилищните заеми се усилиха с 19.1% на годишна база).

На фона на закъснение на броя на подписаните покупко-продажби в края на октомври 2023 година жилищните заеми са достигнали 19.078 милиарда лева, като нарастват на годишна база с 19.2% (при 18.8% годишно нарастване през септември 2023 година).

А какви са лихвите?

При жилищните заеми в левове, междинният лихвен % спада на месечна база с 0.02 прочие п. до 2.59%, а ГПР по тези заеми - с 0.05 прочие п. до 2.86%, сочат последните данни на Българска народна банка към октомври 2023 година. Според данните на Централната банка на страната на годишна база тези стойности съставляват растеж, надлежно с 0.11% при лихвите и с 0.14% при ГПР на този тип заеми.

Спад на покупко-продажбите

И до момента в който броят на ипотеките пораства покупко-продажбите с парцели в България не престават да падат и то със съществено темпове. Това демонстрират данните на Агенцията по вписванията за третото тримесечие на тази година, когато вписаните продажби са общо 54 277 броя. За съпоставяне, през миналото второ тримесечие те са били 54 371 броя. Това е петото следващо тримесечие на спад на покупко-продажбите за покупка у нас.

Може да се каже, че спадът е воден от огромните градове. София, Пловдив, Варна и други регионални центрове регистрират спад през третото тримесечие.

Най-големият пазар на парцели у нас София е записал едвам 7001 покупко-продажби. Столицата към момента си остава градът с най-вече изповядани покупко-продажби и все пак спадът е от 5,5% на годишна база - от 7 400 покупко-продажби на 7001. През предишното тримесечие те са били 8 615 броя. Това значи, че спрямо предишното тримесечие спадът е близо 19 на 100.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР