Желанието да летим е идея, предадена ни от нашите предци,

...
Желанието да летим е идея, предадена ни от нашите предци,
Коментари Харесай

Роберт Баръмов и Летящи конструкции в Арт Галерия Le Papillon във Варна

" Желанието да летим е концепция, предадена ни от нашите предшественици, които в изтощителните си пътувания през безкрайни земи в праисторическите времена гледаха със злоба на птиците, които се носят свободно. " - Орвил Райт

Цененият в Европа и у нас актьор, занаятчия на интелектуалните провокации, изследовател на хрумвания, международно отличен график - Роберт Баръмов - още веднъж участва в Арт Галерия Le Papillon с графична галерия от 26-ти януари до 16-ти февруари 2022 година

Традиционно непокътнатото времево пространство отредено за графика и рисунка в този момент ще бъде запълнено единствено с графиките, рисунките и ръчно написани текстове от Роберт, отбелязвайки една година без неговото физическо присъствие и диалози.

Роберт покори международните изложбени зали и колекционерски конференции като виртуозен график и приключи своя земен път като концептуален актьор. Той беше самоуверен в плановете си, работеше по нови замисли и си отиде внезапно, без да успее да ги осъществя. Загубата за Варна и за българското изкуство е огромна поради това, което можеше да осъществя, само че пък основаното от него до в този момент и огънят, който е запалил по планове като „ Бруталити “ занапред ще има развиване в нова светлина. В тази експозиция са включени последни екземпляри от цикъла ArTchitecture, а и от обичани за доста ценители цикли, изпълнени в техниката суха игла, офорт, литография.
Роберт Баръмов е име, което постоянно се свързва с региона на графиката, като художник владеещ виртуозно всички графични техники, с извънредно съвременен и реформаторски метод към графичното изображение. През годините художникът е отличен с над 40 интернационалните награди за графика и модерно изкуство, получени на разнообразни интернационалните конгреси, а творчеството му е следено с интерес от колекционерски и артистични кръгове.

Роберт Баръмов е роден през 1966 година във Варна в семейство на художници, което предопределя развиването му. От единия наследява прецизността и отношението си към детайла, а от другия – асоциативността. Завършил е Художествената гимназия в София, а през 1994 година се дипломира в компетентност Графика в Националната художествена академия в София. Реализирал е свои планове и съоръжения на интернационалните конгреси за графика и модерно изкуство в галерии, музеи и културни институции в Германия, Дания, Китай, Италия, Белгия, България и други, измежду тях са влиятелните музеи Kulturhaus в Хановер; Музей на модерното изкуство в Боденбург; Museum Art Frederikshavn; Музей Castle в Малборк; Национален музей в Пекин; Национален природонаучен музей в София; Исторически музей в София; Градска художествена изложба Варна. Наред с графичното си творчество обаче е добре прочут и одобрен и с живописните си и концептуалните планове и съоръжения.   Темите, които сме селектирали за тази експозиция, са тези, които са го вълнували и в най-ранните му изложения, само че всичките те отразяват неговата реакция и естествени асоциации с мястото на изкуството в актуалния живот и в следствие той самият доразвиваше в концептуални планове. Литографиите с преге от цикъл „ АрТхитектура “ е негов най-ранен план и първата му легитимирана концептуална галерия. Графиките са постоянно комбиниращи футуристичните му архитектурни визии за образа на града с убежденията му за симбиозата на природата и неразривната й връзка с индивида, споделят от галерията.

Идеята му музеите да са самобитен „ Ноев ковчег “ за предпазване на актуалното изкуство е заложена в на пръв взор библейска тематика за потоп, парадайс и избавяне на животинските типове. Тя е въодушевена от първата му резиденция в Боденбург през 1996 година с галерия в Музея за модерно изкуство. Емблематичните огромно форматни литографии „ The Fload “ и „ The Paradise “, които са създали усещане на колекционери и куратори тогава, са включени и в актуалната експозиция.   Оживяването на природата или науката е наклонност в актуалното изкуството от десетилетия. Но Роберт виждаше истински новаторски пътечки за изложение, тъй че да не бъде копиращ, а неповторим – като подписа си – червен отпечатък на неговия палец. Циклите, свързани с инсекти, са също наранени в тази експозиция, по този начин и някои от литографиите, илюстриращи любовните процеси в живота му от последните години, както и няколко от цикъла „ Приказки “.

Роберт беше осезателен, въздействащ на най-различни равнища. Недооценен у нас, той оценяваше качеството към себе си и беше обичан преподавател на десетки млади актьори. Така и не написа учебника си по вероятност, само че с уроците си спести доста паники на бъдещи архитекти и художници. Тепърва ще се работи по архива му, късите разкази и кореспонденцията му с колекционери, куратори, критици и актьори, по отношение на които той самият беше в ролята на куратор.   Заповядайте на разкриване на изложбата - 26.01.2022 /сряда/ от 18:00 ч. в изложбения салон на Арт Галерия Le Papillon!

Експозицията може да бъде забелязана от 26-ти януари до 16-ти февруари 2022 година в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12, а също и да бъде прегледана на уеб страницата artpapillon.com или fb: Le Papillon Art Gallery.

Изложбата е част от „ Годишна стратегия на Арт Галерия Папийон за 2022 г “, подкрепена от Национален фонд „ Култура “ към Министерство на Културата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР