Желаещите да станат професионални войници са по-малко от обявените свободните

...
Желаещите да станат професионални войници са по-малко от обявените свободните
Коментари Харесай

Армията обмисля да свали прага за преодоляване на психотестовете заради липса на кандидати

Желаещите да станат професионални бойци са по-малко от оповестените свободните места от армията. Затова политическото управление на Министерството на защитата обмисля да снижи прага за превъзмогване на тестванията за психическа склонност, през които минават всички искащи за работа в армията. Срещу това обаче се афишират военни психолози, защото в армията може да попаднат душевен нестабилни хора.

На съвещание на парламентарната комисия на 10 май министърът на защитата Красимир Каракачанов сподели, че сред 30% и 40% от претендентите за бойци отпадат на военните комисии " и то особено на психотестовете ". " Не считам, че 40% от популацията на България са луди хора, а и тук би трябвало да се намерения ", добави той. Според него на тези проби и комисии се отхвърлят хора, които могат да служат. От Министерството на защитата обясниха, че 30% е междинният % на отпадналите претенденти по разнообразни аргументи.

От управление на армията потвърдиха, че понижаването на равнището се обмисля, най-много за бойците, които аплайват за по-ниски длъжности. Военни психолози обаче се опълчват на концепцията, тъй като се притесняват, че на работа могат да попаднат рискови за обществото хора. Обмисля се да се облекчи и инспекцията на физическото положение.

Според специфичната разпоредба психическото проучване би трябвало да оцени интелектуалните и прочувствените характерности на претендентите. Изследването на страстите би трябвало да покаже мотивацията и настройките за работа, прочувствена резистентност, резистентност на стрес, самоконтрол, надзор на гнева и отношението към приемане на заповеди, антисоциални настройки, качества за вдишване на риск, както и податливост към наркомания, и така нататък

Според висшето професионално управление на армията най-големият проблем е здравословното положение на претендентите. Следващият огромен проблем е физическото положение на претендентите.

От началото на годината са отпаднали 15%

До първи юни за състезанията за 339 длъжности документи са подали 295 души, сочат данните, изискани от " Дневник " по Закона за достъп до социална информация. От тях са отпаднали 43 претенденти. Най-много - 24, са скъсани на теста за физическа просвета. По здравословни аргументи са отпаднали 14, на теста за обща просвета – 2, и на теста по психическа склонност – 1. Това прави към 15% отпаднали.

За назначение са избрани 221 души, а от началото на годината до 1 юни са назначени 190. За останалите претенденти към момента тече процедура за достъп до секретна информация. Средната възраст на претендентите за армията е 26 години.

Общо оповестените състезания в края на предходната година са за попълване на 585 вакантни длъжности, надлежно: 41 за офицери; 13 за сержанти и 531 за бойци.

Армията има дефицит от към 3000 боеца, съгласно данните, които министърът на защитата и неговите заместници изнесоха пред отрасловата парламентарна комисия. Каракачанов тогава изрази оптимизъм, че процесът за понижаване на армията може да бъде спрян до края на годината. За първи от години за 2018 година година на министерството на защитата бяха отпуснати 30 млн. лева за попълване на 1300 вакантни длъжности.

За някои поделения няма претенденти

От министерството не предоставиха данни за претендентите по поделения с обяснението, че това е секретна информация. Според източници на " Дневник " за някои поделения има доста малко претенденти, а тъкмо те са и най-големите - като Карлово, Ямбол и Сливен. Близостта на Карлово до бързо разрастващата се стопанска система на Пловдив, наемането на спомагателни служащи в оръжейните фабрики в Сопот и растящите заплати в района вършат заплащането в армията неконкурентно. Заплатите на армията бяха нараснали с отпущането на още 100 млн. лева в бюджета на военното министерство за тази година. Заплатите на бойците бяха вдигнати с към 70 лева, а на офицерите - с 90 лева Така главната заплата за редови войник сега е към 680 при междинна брутна заплата за страната през март 1077 лева

На избраните дати за осъществяване на изпитите не са се явили 22-ма от претендентите, от които 2-ма за офицерски длъжности и 20 за войнишки длъжности, което съгласно висши военни значи, че претендентите са си намерили работа в това време.

В други районни казусът с намиране на бойци е по-малък. В Смолянската алпийска бригада, да вземем за пример, са попълнили съвсем всички изчезнали бройки. Според военни това е поради по-ниските заплати в района и специализацията на бригадата, която дава опция да запалени планинари да практикуват заниманието си и да получават заплата за това.

Съсредоточаването на поделенията в центъра на страната, за да са на еднообразно разстояние от всички граници, в този момент се прави оценка като неточност.

Ако плановете за рационализация на армията се осъществят, може да имам съвременна техника, само че не и хора за нея, разяснява военачалник от армията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР