Жегите са най-опасни за малките деца, възрастните и болните хора.

...
Жегите са най-опасни за малките деца, възрастните и болните хора.
Коментари Харесай

Проф. Сотир Марчев:Жегите са най-опасни за малките деца, възрастните и болните хора.

Жегите са най-опасни за дребните деца, възрастните и болните хора. Ние получаваме топлинен удар, когато си свършим запаса от вода в тялото. Малките деца имат по-малък запас и по тази причина са по-податливи на топлинен удар. Това сподели кардиологът проф. Сотир Марчев в предаването „ Тази събота " по бТВ.

Това се отнася и за най-възрастните и за болните хора. Същото важи и за домашните любимци - колкото един домакински любим е по дребен, толкоз рискът от топлинен удар е по-голям, изясни кардиологът.

Препоръчителната дневна доза вода за дамите е към 1,5-2 литра, а за мъжете - към 2-3 литра. Показателите за обезводняване са жаждата и по-тъмната урина.

Употребата на алкохол не е целесъобразна, изключително през лятото. Допустими са по чаша бира и вино дневно.

Белтъчните храни, като се усвояват от организма, отделят топлота - колкото повече месо ядем, толкоз по-горещо ще ни бъде. Затова за предпочитане са плодовете и зеленчуците, поучава проф. Марчев. Няма неразрешена храна за здравия човек - той може да яде всичко, в случай че не прекалява. През лятото обаче не би трябвало да се прекалява с тежките храни и с месата.

Той уточни, че колкото по-малка е разликата сред температурата на климатик и на открито, толкоз по-добре, тъй като всяко излизане от топлото на студеното и от студеното на топлото е стрес за организма. „ Климатиците са потребни, тъй като избавят човешки животи. Например по-малко евентуално е да катастрофира водач, който кара климатизирана кола. Трябва обаче да се внимава доста с разликата в температурите ", акцентира проф. Марчев.

Светли и необятни облекла и шапка са целесъобразното облекло през лятото.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР