Жега! 2024 може да се окаже много гореща година! Такава

...
Жега! 2024 може да се окаже много гореща година! Такава
Коментари Харесай

Жега! 2024 може да се окаже много гореща година!

Жега! 2024 може да се окаже доста гореща година! Такава е прогнозата на Организация на обединените нации за идните месеци. От международната организация призовават за фрапантно понижаване на излъчванията на парникови газове за битка с климатичните промени.

Подхранваната от метеорологичния феномен Ел Ниньо наклонност на стопляне, при която всеки месец сред юни и декември 2023 година е счупил топлинен връх, ще продължи и през тази година, съгласно Световната метеорологична организация.

Учени от американското Национално ръководство по проучване на океаните и атмосферата (NOAA) даже са пресметнали вероятностите. Шансът 2024 година да бъде по-топла от 2023 година е едно към три.
Вероятността 2024 да се подреди измежду петте най-топли години в историята е 99 %.
Новият началник на СМО Селесте Сауло предизвести, че Ел Ниньо може да увеличи температурите още повече през 2024 година

„ Имайки поради, че Ел Ниньо по принцип има най-голямо влияние върху световните температури след своя пик, 2024 година може да бъде още по-топла от предходната година “, сподели Сауло.

Годишният отчет на СМО за световните температури, който обобщава няколко приети бази данни, удостоверява, че 2023 година е била „ абсолютно “ най-топлата година в историята.
Средната годишна световна температура предходната година е била
с 1,45 градуса Целзий над прединдустриалните равнища (1850-1900).

Това е малко по-малко от изчислените 1,48 градуса Целзий от Службата за климатични промени „ Коперник “ на Европейския съюз в годишния й отчет, оповестен във вторник.

Парижкото съглашение за климата от 2015 година има за цел да ограничи световното стопляне до 1,5 градуса Целзий.

По данни на NOAA през 2023 година световната температура на повърхността на Земята е била с 1,18 градуса Целзий по-висока от междинните за 20-и век. Миналата година е била и с рекордните 0,15 градуса Целзий по-топла от 2016 година Дотогава последната беше на най-високото ходило на подиума.

Особено по-топли съгласно отчета на NOAA са били Арктика, северната част на Северна Америка, Централна Азия, северната част на Атлантическия океан и източната част на Тихия океан.

За Селесте Сауло изменението на климата е
„ най-голямото предизвикателство пред човечеството “.
Доклад на Световната метеорологична организация, оповестен през ноември, разкри, че концентрациите на трите съществени улавящи топлината газове в атмосферата – въглероден диоксид, метан и азотен оксид, са траяли да нарастват през 2023 година след рекордните равнища през 2022 година

„ Изменението на климата се ускорява и това недвусмислено се дължи на човешката активност. Не можем да чакаме повече. Вече подхващаме дейности, само че би трябвало да създадем повече, и то бързо “, сподели Селесте Сауло.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш осъди дейностите на човечеството, които „ изпепеляват Земята “.
„ 2023 година е единствено бегла визия за пагубното бъдеще,
което ни чака, в случай че не действаме в този момент “, предизвести той.

От СМО означават също, че от 80-те години на предишния век всяко десетилетие е било по-топло от предходното и че всичките девет най-топли години в историята били сред 2015 и 2023 г.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР