Jarboe (Джарбо), една от влиятелните имена в експерименталната музика, ще

...
Jarboe (Джарбо), една от влиятелните имена в експерименталната музика, ще
Коментари Харесай

Jarboe – част от историята на американския ъндърграунд в София

Jarboe (Джарбо), една от авторитетните имена в пробната музика, ще направи концерт в Първо студио на БНР на следващия ден вечер (24 април), по покана на " Аларма ".

Споменаването на името й постоянно изисква с събирането на няколко десетилетия история в няколко фрази, които няма по какъв начин да обзет творчеството й. Въпреки че като дете родителите й (бивши сътрудници на ФБР) се надяват тя да последва кариера в операта, креативната траектория на Джарбо завива в оптимално ексцентрични жанрове – частично за това тя показва самата история на родния й Ню Орлиънс като място на суеверия, окултност, митове, мултикултурност. В началото на 80-те години тя става част от ъндърграунд сцената в Ню Йорк, първоначално просто като обожател, а с годините от ден на ден като създател.

През 1987 година става част от една от водещите групи в американския пробен рок – Swans. След разпадането им и раздялата й с вокалиста/съосновател Майкъл Джира и в персонален проект през 1997 година, тя потегля по личен и мощно самостоятелен път. Голяма част от дискографията й е самоиздадена, като има единадесет солови албума и съвсем толкоз взаимни с други реализатори. За малко още веднъж сплотява сили със Swans, когато гостува в албума им The Seer, тогава попаднал в няколко ранглисти за най-хубав албум на 2012 година

Определя първото си посещаване в Източна Европа в средата на 80-те години като един от най-запомнящите мигове на кариерата си. Тогава тя е на турне със Swans, към този момент построили име на артистичната сцена в Съединени американски щати и на Западна Европа.

" Хората, които проведоха концертите ни тогава бяха доста топли и дружелюбни хора ", спомня си изпълнителката пред " Дневник ". " Много от тях бяха академични преподаватели и интелектуалци, които бяха изгубили работата си поради дисидентска активност. Помня алените знамена по постройките, когато влизахме в Прага в три сутринта. Впоследствие Майкъл Джира написа песента Waiting For Virago за миг от турнето в Полша, когато се разхождах из една гора, заспах измежду дърветата и когато се разсъниха, имаше вълк, който ме гледаше ".

Преживяването тогава е подсилено и от обстоятелството, че те показват музика, която никой в близост не е виждал онлайн към момента. " Никой не беше виждал до тогава семплиращ кийборд, имаше огромно любознание какво е тъкмо това, на което изсвирвам. Тогава бях на расти, с оцветени в разнообразни цветове плитки. Малко хора се носиха по този начин отвън Ню Йорк и Лондон, тъй че привличахме погледи където и да отидем. Но може би най-изненадващи са концертите в Япония - не получаваш друга реакция, с изключение на резервирано ръкопляскане. "

За Джарбо това ще е втора изява в София след концерт през 2013 година Сега в София тя идва с Father Murphy, с който през 2017 година записа албума миниалбум, следващ изобретателен завой в креативния й път.

" Имам идея и предварителна визия за всяка ария, която сътворявам. Не мисля, че в миналото съм изпадала в зона на комфорт, от която да ми е мъчно да изляза. Има избрана мъка и опозиция всякога, защото се пробвам да върша музика, защото я сътворявам с оптималната почтеност. "

Концертът в Първо студио на БНР на 24 април стартира в 20 ч. с осъществяване на българския дроун/ембиънт план Shrine. Билети са налични в системата на Epay на цена 24 лева Въпреки че като група Swans към момента не са били в София, създателят Майкъл Джира също има соло изява в София - през 2013 година Музиката на Jarboe може да чуете в Spotify.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР